Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

ANKETA: Která městská část má letos ten nejkrásnější vánoční strom?

V adventním čase jsme našim čtenářům přinášeli informace o tom, jak vypadají Vánoce v jednotlivých městských částech. Která městská část Prahy má letos podle vás ten nejkrásnější vánoční strom? Stane se vítězem ankety už potřetí v řadě strom osmé městské části, nebo u čtenářů letos zaboduje jiný strom? Hlasujte v anketě pod článkem do 24. prosince a dejte vědět do komentářů, která městská část má ten nejhezčí vánoční stromeček.


Na loňské výsledky ankety o nejkrásnější vánoční strom se můžete podívat zde.


Praha 1: Strom před radnicí ve Vodičkově ulici

Ten největší a nejkrásnější strom na území Prahy 1 je i letos bez jakýchkoliv pochyb pětadvacetimetrový smrk z Ústeckého kraje na Staroměstském náměstí. Bylo by však nespravedlivé, kdyby právě tento krasavec soutěžil v konkurenci menších stromů jednotlivých městských částí, a tak jsme v redakci vybrali jako zástupce Jedničky jehličnan, který stojí před radnicí ve Vodičkově ulici.

Praha 2: Umělý kužel na Míráku

Hlavním stromem Prahy 2 je už tradičně umělý strom nebo spíš kužel, který má své místo na náměstí Míru přímo před kostelem svaté Ludmily a svítí od 5. prosince. Jeho rozsvícení proběhlo 27. listopadu v rámci Adventního zastavení u Ludmily. Na stejném místě se kromě několika stánků trhovců a velkého stromu nachází také spousta malých vánočních jehličnanů, které začátkem prosince ozdobily děti ze škol a školek Prahy 2.

Praha 3: Vysoká jedle na Jiřáku

Hlavní vánoční strom Prahy 3 stojí i letos na náměstí Jiřího z Poděbrad, tím je jedenáctimetrová jedle kavkazská. Ta se rozzářila o první adventní neděli 27. listopadu. Rozsvíceny jsou i listnaté stromy na Žižkově náměstí, Prokopově náměstí a na křižovatce ulic Želivského a Olšanská.

Praha 4: Tradiční strom před radnicí

Hlavní strom Prahy 4 stojí před úřadem městské části. „Strom jsme rozvístili před úřadem. Je to asi třímetrová jedle,“ řekl naší redakci mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas. Rozsvícení stromu před úřadem se zúčastnili například členové Svazu bojovníků za svobodu, Československé obce legionářské, Sdružení bývalých politických vězňů ČR, Spolku bývalých příslušníků PTP a Vojenského sdružení rehabilitovaných.

Praha 5: Smíchovský symbol Vánoc před kostelem

Praha 5 rozsvítila vánoční osvětlení už v neděli 27. listopadu, tedy ve stejný den, kdy slavnostně rozsvítila i své dva vánoční stromy. Jeden stojí na Tilleho náměstí na Barrandově, druhý, ten hlavní, dělá parádu před kostelem sv. Václava na náměstí 14. října.

Praha 6: Strom na Kulaťák letos poslal sám Anděl

Šestá městská část rozsvítila celkem pět vánočních stromů, v Dejvicích, Vokovicích, na Dědině, u Písecké brány a na Břevnově. Ten dominantní, který je hlavním symbolem šestkových Vánoc, Šestka vždy umisťuje na Vítězné náměstí. Letos pochází z Baby a městské části ho daroval pan David Anděl. Slavnostně ho rozsvítili 27. listopadu.

Praha 7: Jedli na Strossmayerově náměstí zdobily tradičně děti

Praha 7 tradičně rozsvěcuje dva vánoční stromy, osmimetrový jehličnan zdobí Ortenovo náměstí, hlavní vánoční strom Prahy 7 však stojí na Strossmayerově náměstí. Měří deset metrů a svítí od 23. listopadu. Oba stromy jsou jedle a pocházejí z obory nedaleko Prahy, která se specializuje právě na pěstování vánočních stromků. Oba stromy už tradičně měly neozdobená spodní patra, aby je mohly v průběhu adventu dozdobit děti vlastními ozdobami, které si doma nebo ve škole vyrobí.

Praha 8: Třináctimetrový smrk na Karlínském náměstí

Na své vánoční stromy je Osmička hrdá, hlavně na ten v Libni na Elsnicově náměstí, kde byl v roce 1812 ozdoben vůbec první vánoční strom v Česku a Praha 8 v této tradici pokračuje. Hlavním stromem Prahy 8 však tradičně zůstává jehličnan, který stojí na Karlínském náměstí. Letos jde o třináctimetrový smrk, který daroval jeden z občanů Prahy 8.

Praha 9: Rostlý obr u radnice ve Vysočanech

Devítka už v minulých letech opustila tradici slavení Vánoc u centrálního stromu, letos nazdobila a rozsvítila celkem osm stromů v různých lokalitách. Jeden hlavní strom jako většina ostatní městských částí Devítka nemá, naše redakce tak vybrala ten největší, který je rostlý a od 28. listopadu svítí u radnice ve Vysočanech v ulici Sokolovská.

Praha 10: Na Čechově náměstí svítí rostlá borovice

Napříč Desítkou svítí od první adventní neděle symbolicky hned deset vánočních stromů, včetně hlavního stromu Prahy 10 na náměstí Svatopluka Čecha, který rozsvítili 27. listopadu. Je to desetimetrová borovice douglaska, kterou na místě za tím účelem vysadili. 

ANKETA: Která městská část má letos ten nejkrásnější vánoční strom?

Celkem hlasovalo8920 čtenářů

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky anketa, Vánoce, stromy, vánoční stromy, městské části, soutěž, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Která městská část má letos ten nejkrásnější vánoční strom?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.