Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VÁNOCE NA SEDMIČCE: Skromnější výzdoba, stromy ozdobené dětmi a koncert v kostele

V adventním čase našim čtenářům představujeme, jak letos vypadají Vánoce v jednotlivých městských částech Prahy. Radnice Prahy 7 připravila oproti jiným městským částem o něco skromnější vánoční oslavy, setří náklady i energie. Slavnostně rozsvítila na stromy na dvou náměstích, připravila koncert a bruslení zdarma na Letné.

Při rozsvícení zpívaly dětské sbory

Městská část tradičně rozsvěcuje dva vánoční stromy. Ten na Strossmayerově náměstí má deset metrů a rozsvítili ho už 23. listopadu. Druhý od 30. listopadu zdobí Ortenovo náměstí a má metrů osm. „V obou případech byl připraven doprovodný program, v rámci kterého vystoupily dětské pěvecké sbory působící v Praze 7, Kühnův dětský sbor a Dětský pěvecký sbor Radost Praha,“ sdělil redakci Pražské Drbny mluvčí městské části Martin Vokuš.

Oba stromy jsou jedle a pocházejí z obory nedaleko Prahy, která se specializuje právě na pěstování vánočních stromků.

„Tradiční specialitou u našich vánočních stromků je, že na nich necháváme spodní patra volná, aby je mohly v průběhu adventu dozdobit děti vlastními ozdobami, které si doma nebo ve škole vyrobí,“ popsal Vokuš.

Vánoční strom na Strossmayerově náměstí
Vánoční strom na Strossmayerově náměstí.
Strom na Ortenově náměstí.

Ulice ozdobeny nejsou

V minulých letech bylo součástí i osvětlení vybraných ulic, letos se ale radnice rozhodla jinak.  „S ohledem na současnou obtížnou situaci přistupujeme k plánovaným aktivitám s důrazem na maximální úspornost a energetickou šetrnost, což se týká také vánoční výzdoby ulic,“ vysvětlil Vokuš.

Zabruslit si lidé mohou zdarma na Letné a za vstupné v Malé sportovní hale na Výstavišti. Stejně jako minulý rok jsou na Letné dvě ledové plochy, jedna o rozměrech 40 na 20 metrů, druhá menší pro děti o velikosti 20 na 10 metrů. Otevřeno je každý den od devíti ráno do devíti večer, rezervace není potřeba.

Kde se v Praze letos bruslí? Podívejte se na velký přehled kluzišť

S blížícími se Vánocemi přichází také doba ledního bruslení. Jako každý rok, i letos se otevírají venkovní ledové plochy po celé Praze. Zmapovali jsme pro vás, kde si zasportujete už teď, a kolik vás to bude stát. Podívejte se na náš přehled...

Darujte štědrovečerní večeři

Památník ticha Nádraží Bubny si připomene i chanuku, která začne v neděli 18. prosince. Ten den v šest hodin odpoledne na bubenském nádraží rozsvítí zemský rabín Karol Sidon a pražský rabín David Peter první chanukové světlo.

V Praze 7 nezapomínají ani na potřebné spoluobčany. Přes nadační fond Agora mohou lidé darovat štědrovečerní večeři osamoceným seniorům a lidem bez domova. Klienti Charity Prahy 7, Pečovatelského centra Prahy 7 a Azylového domu pro muže a ženy v Tusarově ulici dostanou čočková polévka s párkem, řízek s bramborovým salátem a balíček cukroví.

Vánoce zakončí koncertem

Předvánoční akce Prahy 7 tradičně vyvrcholí koncertem České mše vánoční od Jakuba Jana Ryby ve středu 21. prosince od půl osmé. Koná se  v kostele svatého Antonína na Strossmayerově náměstí a je zdarma.

Ohodnoť článek

Foto Praha 7

Štítky Vánoce, koncert, bruslení, Praha 7, stromy, osvětlení, energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÁNOCE NA SEDMIČCE: Skromnější výzdoba, stromy ozdobené dětmi a koncert v kostele  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.