Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VÁNOCE NA DEVÍTCE: Osm nazdobených stromů, levandulový advent a rybí polévka

V adventním čase představujeme čtenářům Pražské Drbny, jak letos vypadají Vánoce v jednotlivých městských částech Prahy. Praha 9 nešetřila na zdobení vánočních stromů, má jich celkem osm. K tomu zřídila dvě kluziště, pořádá prodejní výstavu výrobků z terapeutických dílen, koncert České mše vánoční a plánuje rozdávat rybí polévku.

„Už v minulých letech jsme opustili tradici slavení Vánoc u centrálního stromu"

Jeden hlavní strom jako většina ostatní městských částí Devítka nemá. Největší, rostlý, ozdobili a slavnostně rozsvítili 28. listopadu u radnice ve Vysočanech v ulici Sokolovská „Se zimou a Vánocemi má přijít zklidnění, což v dnešní hektické době potřebujeme obzvlášť. Už v minulých letech jsme opustili tradici slavení Vánoc u centrálního stromu a letos jsme komorního ducha Vánoc ještě umocnili, když v různých lokalitách devítky zdobíme celkem osm stromů,“ sdělil redakci Pražské Drbny starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

K tomu radnice umístila sedmimetrové jedle v parku Václavka na Střížkově a v nové části parku Přátelství blízko stanice metra Střížkov. Devítimetrová jedle stojí v parku Zahrádky ve Vysočanech a pětimetrové vánoční stromy dělají společnost obyvatelům Domova seniorů v Novovysočanské, zvoničce v Hrdlořezích a kluzišti u zahradní restaurace Podviňák v Podviní. K tomu u Kulturního a rodinného centra Knoflík na Proseku ozdobila i netradiční vánoční strom, několikametrovou túji. 

Vánoční strom na Sokolovské.
Vánoční strom v parku Zahrádky.

Vánoční strom v parku Zahrádky.

Některé ozdoby vyráběly děti z mateřských škol

O dopravu, bezpečné umístění a ozdobení vánočních stromů pro Devítku se stará rodinná zahradnická firma Boušek. „Menší, zhruba pětimetrové stromy již několik let máme z lesní školky z Vysočiny. Ty vyšší, sedmi až devítimetrové přivážíme z lesů ze Středních Čech. Jsou z prořezávek lesních porostů, kdy jejich pokácením dojde k prosvětlení lesa a následné nové výsadbě stromů. Vždy na Devítku dodáváme jedle obrovské,“ vysvětlil Adam Boušek, jednatel firmy.

Umístění vánočních stromů plánuje městská část napřed. Protože jsou některé umístěny v parcích, radí se s odborníky, kde je možné zasadit již vzrostlý jehličnan vhodný ke zdobení.

Do zdobení vánočních stromů se zapojili i nejmenší obyvatelé Devítky. „Například strom v parku Přátelství nám pomohly ozdobit děti, které vánoční ozdoby vyrobily pod vedením pracovnic prosecké pobočky Městské knihovny Praha, strom pro seniory v Novovysočanské zdobily děti z Mateřské školy U Nové školy,“ doplnil místostarosta Adam Vážanský (ODS).

„A protože je třeba šetřit, sfoukli jsme prach z výzdoby z minulých let a jen dokoupili drobnosti a všude máme spořivější LED osvětlení. Napojeno je na veřejné osvětlení, což již několik let zajišťují Technologie hlavního města Prahy," dodal s nadsázkou Vážanský.

Poslední strom rozsvítí v pondělí

Poslední strom v Hrdlořezích rozsvítí u zvoničky příští pondělí 19. prosince. V pět odpoledne doprovodný program zahájí předškoláci z Mateřské školy U Nové školy, zahraje harmonikář Miloš Wichterle, mladí saxofonisté z kurzů Divadla Gong a zazpívá Erik Bezdíček.

Komu se nechce na koledy čekat až do pondělí, už dnes se v Kostele Krista Krále koná koncert v komorního souboru Musica Incognita a pěveckého sboru Spherae sonantes. Ti zahrají a zazpívají Rybovu Českou mši vánoční. 

Rybí polévka se bude podávat dva dny před Vánoci

Zabruslit si obyvatelé městské části mohou v parku Podviní denně od 11 do 20 hodin. Celodenní vstupné na plochu 20 na 10 metrů je devadesát korun, děti do šesti let bruslí za šedesát. K tomu ještě do provozu uvedou kluziště ovém kruhovém amfiteátru ve střížkovské části parku Přátelství.

Vánoční trh probíhá pod střechou Galerie 9, kde v rámci prodejní výstavy nazvané Advent s vůní levandule nabízejí svá díla lidé ze sociálně terapeutických dílen. Výstava končí 22. prosince. V ten den si od desíti ráno budou moci lidé na náměstí OSN pochutnat na rybí polévce, kterou budou rozlévat radní městské části.

Ohodnoť článek

Foto Praha 9, Tomáš Portlík

Štítky Vánoce, koncert, bruslení, Praha 9, stromy, osvětlení, energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÁNOCE NA DEVÍTCE: Osm nazdobených stromů, levandulový advent a rybí polévka  |  Praha 9  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.