Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VÁNOCE NA TROJCE: Kluziště pod věží, trhy na Jiřáku a svítící logo Trojky

V adventním čase představujeme čtenářům Pražské Drbny, jak letos vypadají Vánoce v jednotlivých městských částech Prahy. Praha 3 pro své obyvatele i návštěvníky připravila zábavný program plný vánočních tradic. Lidé mohou v adventním čase nasát vánoční atmosféru i díky kluzišti pod Žižkovskou věží nebo trhům na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde stojí hlavní vánoční strom Prahy 3.

Žižkov zdobí čtyři i obří svítící logo

Na území Prahy 3 svítí hned čtyři vánoční stromy. Symbolem Vánoc se stal jako už tradičně rostlý smrk, který je na Havlíčkově náměstí před radnicí a zdobí ho svítící dekorace ve tvaru ikonického loga Trojky.

Další vánoční strom je v parku Ohrada, kde stojí třináctimetrová kavkazská jedle, třetí je stříbrná jedle vysoká osm metrů na náměstí Jiřího z Lobkovic a hlavní vánoční strom Prahy 3 stojí na náměstí Jiřího z Poděbrad, tím je jedenáctimetrová jedle kavkazská. Ta se rozzářila o první adventní neděli 27. listopadu. Rozsvíceny jsou i listnaté stromy na Žižkově náměstí, Prokopově náměstí a na křižovatce ulic Želivského a Olšanská.

Zajímavostí letošních Vánoc na Trojce je svítící dekorace ve tvaru loga Prahy 3. Přes dva metry vysokou ozdobu najdou lidé například na Olšanském náměstí nebo na Ohradě.

Osvětlení je podle pracovníků Prahy 3 letos skromnější. „Využíváme úsporné osvětlení LED žárovkami,“ uvedl pro naši redakci Miroslav Štochl z Prahy 3.

Trhovci na Jiřáku prodávají každý den od desíti do osmi

Ve stejný den, kdy se rozzářil strom na náměstí Jiřího z Poděbrad, odstartovaly na stejném místě adventní trhy. Stánky s vánočním sortimentem mají prodejci otevřené každý den od desáté dopolední do osmé hodiny večerní.

Infocentrum Prahy 3 na rohu náměstí Jiřího z Poděbrad vystavilo Žižkovský betlém, který bude k vidění až do konce ledna vždy v otvírací době, tedy ve všední dny od osmi ráno do šesti večer a v sobotu od osmi ráno do druhé odpolední.

Rybova Česká mše vánoční a další kultura nejen na Jiřáku

Praha 3 nezapomíná ani na kulturu. Ve čtvrtek 15. prosince v šest hodin večer budou v infocentru koncertovat studenti hudební školy na Komenského náměstí. V sobotu od tří odpoledne oživí náměstí Jiřího z Poděbrad vystoupení lotyšských pěveckých sborů Sēja a Skulte. Zazpívají lotyšsky, anglicky i česky. V neděli ve stejný čas proběhne na Jiřáku koncert Collegia pražských trubačů a Komorního ženského sboru Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Na programu jsou tradicionály a směs vánočních koled.

V kulturním centru Vozovna se 21. prosince v pět hodin odpoledne představí Zlata Adamovská a Petr Štěpánek v rámci akce Křeslo pro hosta.

Adventní akce uzavře Rybova Česká mše vánoční v podání Consortium pragense orchestra, kterou zájemci uslyší 22. prosince v pět hodin v Betlémské kapli.

Kluziště pod Žižkovskou věží

Obyvatelé Prahy 3 to mají z domova kousek na ledovou plochu pod Žižkovskou věží. Otevřela se na Mikuláše, vstupné je 130 korun pro dospělé a 80 pro děti. V provozu je každý den od 9 do 20 hodin, brusle je možné si půjčit za padesátikorunu. Přilehlá restaurace navíc bruslařům nabízí svařené víno nebo grilované speciality.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3

Štítky Vánoce, strom, advent, Žižkov, Praha 3

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÁNOCE NA TROJCE: Kluziště pod věží, trhy na Jiřáku a svítící logo Trojky  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.