Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha ocení hlas hromadné dopravy. Za okupace se Dagmar Hazdrová vzepřela Rusům

Praha udělí české hlasatelce a hlasu pražské hromadné dopravy Dagmar Hazdrové čestné občanství. V období srpnové invaze sovětských vojsk v roce 1968 veřejně pravdivě informovala o dění v zemi. Za své činy byla později propuštěna a dopady za její jednání se nevyhnuly ani rodině.

Ze studia ji odnesli i s židlí

V roce 1968 vysílala bez přestávky 52 hodin v rozhlase, dokud ji Rusové nevynesli ze studia i se židlí. A posledních skoro třicet let je také hlasem pražských tramvají a autobusů. Ocenění si rozhodně zaslouží," uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Život Dagmar Hazdrové je velmi úzce spjat s Prahou, kdy zde působila jako hlasatelka Československého rozhlasu. V rámci okupace vojsky Varšavské smlouvy v srpnu roku 1968 seděla za mikrofonem nepřetržitě téměř 52 hodin. Ačkoli bylo vysílání pražského rozhlasu brzy přerušeno, důležitou roli v celostátním vysílání sehrály regionální redakce včetně té hradecké, kde Hazdrová v té době působila. Královehradeckému rozhlasu poskytla své vysílací frekvence mnichovská Svobodná Evropa a Hazdrová tak byla slyšet jako hlas protiokupačního odporu po celém světě.

Vyhazov kvůli emocím

V Rudém právu byla následně s dalšími účastníky vysílání označena za příslušnici podvratného komanda Zelené barety s centrálou v Mnichově. Po kádrových prověrkách musela z rozhlasu na jaře roku 1970 odejít a bylo jí zamezeno pracovat v jakémkoli rozhlase. Oficiální důvod vyhození z rozhlasu byl: „Do svého projevu vnášela tolik emocí, že to vzbuzovalo veřejné pohoršení.“ Na následujících dvacet let se musela s rozhlasem rozloučit. Její činy navíc měly dopad i na její rodinu, kdy například starší dcera nebyla přijata na gymnázium v Hradci Králové s odůvodněním, že je třeba zamezit infiltraci pravicových elementů do krajského města.

Po revoluci se do Československého rozhlasu Dagmar Hazdrová vrátila a působila především na stanici Vltava. Její hlas je navíc slyšet při hlášeních zastávek a dalších informací v pražských tramvajích a autobusech, a to již více než 20 let.

"Celkově je v síti Pražské integrované dopravy přes čtyři tisíce zastávek. Nahrávky se musí stále doplňovat, hlášení vznikají postupně podle potřeby. Mají informovat, ale i uklidňovat, aby cestující provázel nějaký příjemný, uklidňující hlas. To paní Hazdrová zvládá bravurně,“ dodal Scheinherr.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3

Štítky Praha, ocenění, hlasatelka, Dagmar Hazdrová, rozhlas, doprava, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Adam Scheinherr, Československý rozhlas, Pražská integrovaná doprava, Varšavská smlouva, Mnichov, veřejná doprava, Svobodná Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha ocení hlas hromadné dopravy. Za okupace se Dagmar Hazdrová vzepřela Rusům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.