Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Praha souhlasí se zastřešením části kolejiště hlavního nádraží. Na platformě by mohly stát domy

Pražský Institut plánování a rozvoje se chce připojit k podnětu na změnu územního plánu, kterou podali vlastníci pozemků v okolí hlavního nádraží a která má umožnit zastřešení kolejiště a výstavbu domů. Řekli to účastníci dnešního jednání výboru pro územní rozvoj pražského zastupitelstva, který doporučil začít změnu dělat. Finálně o tom budou hlasovat zastupitelé v plénu. Provedení změny podporuje i vedení Prahy 2, naopak ji kritizují tamní opoziční Piráti.

Žádost o změnu podaly společnosti CR-City, ve které jsou zastoupeny mimo jiné České dráhy a Penta, která s tímto záměrem přišla před několika lety. V plánu je zastřešení platformy, na ploše o rozloze asi 135 tisíc metrů čtverečních v okolí mají vzniknout bytové či administrativní domy. Jednou z možností je podle dřívějšího vyjádření mluvčího Penty Martina Lánského také stavba nové budovy Národní knihovny.

Přesná podoba projektu zatím není jasná, při pořizování změny územního plánu se mát podle zástupců magistrátu upřesnit i rozsah zástavby. Na celkovou urbanistickou koncepci i podoby jednotlivých domů mají být vypsány soutěže.

„My jsme se rozhodli, že se k tomu podnětu připojíme jako spolužadatel," řekl dnes na jednání výboru zástupce ředitele IPR Marek Zděradička. Místostarosta Prahy 2 Jan Recman (ODS) pak řekl, že vedení radnice chtělo na nadcházejícím zastupitelstvu schvalovat podání vlastního podnětu na změnu, ale nevyloučil ani připojení k té již podané.

„Podnět byl výborem doporučen bez jakéhokoli návrhu, územní studie, bez zadání nebo podmínek, co je třeba v lokalitě řešit. Na výboru vše prošlo tak hladce, že z toho byly překvapeni i sami zástupci Penty. Desetihektarová plocha v centru města se tak stala bianco šekem pro Pentu,“ komentovala v tiskové zprávě Anna Vinklárková z organizace Arnika.

„Vše navíc běží značně narychlo a nestandardně. Zatímco 11. 4. obdržela Arnika z magistrátu odpověď na žádost o informace, že žádný takový podnět neexistuje, o den později tento podnět Penta a České dráhy podaly. To nemůže být náhoda. 18. 4. již byl tento podnět – včetně vyjádření magistrátu – zařazen na jednání výboru,“ dodala Vinklárková.

Radní Prahy 2 chtějí projednat změnu umožňující zastřešit část hlavního nádraží

Radní Prahy 2 podpořili podnět týkající se projednání změny územního plánu, která by umožnila zastřešit kolejiště u hlavního nádraží a postavit tu domy. Cílem radnice je zahájit diskusi o případné výstavbě, nejde však o její souhlas s konkrétní...

Postup radnice Prahy 2 dříve kritizovali opoziční Piráti, podle nichž nebyl podnět plánovaný městskou částí projednán s magistrátem, památkáři či s IPR. Nesouhlasí proto „s tímto netransparentním a narychlo ušitým postupem" a požadují participaci s veřejností. Každé obdobně zásadní změně musí předcházet odborná i veřejná diskuse se všemi aktéry, uvedli ve svém vyjádření.

„Schválením podnětu změny Územního plánu se razantně zvýší cena pozemku, kdy tento nárůst hodnoty není nijak vyvážen přínosem pro město a veřejnost. V aktuálním návrhu se tak jedná o privatizaci veřejného prostoru. Vedení Prahy 2 nehájí veřejné zájmy, ale zájmy soukromých developerů v čele se společností Penta,“ uvedl na webu zastupitel Prahy 2 Jaroslav Němec (Piráti).

Podle další pirátského zastupitele Radka Zykana není Praha 2 připravena na spolupráci s investory a nemá žádné projednané postupy a dokumenty jako jiné městské části.

Společnost Penta v současné době staví domy v okolí nedalekého Masaryková nádraží. Zde stojí například dům podle návrhu architektonického ateliéru architektky Zahy Hadidové a Penta při rekonstrukci Masarykova nádraží nad ním vybuduje platformu, která překlene kolejiště. Lidem umožní přejít z Florence do Hybernské ulice a z Masarykova na hlavní nádraží.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koláž Arniky

Štítky stavby, železnice, hlavní nádraží, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha souhlasí se zastřešením části kolejiště hlavního nádraží. Na platformě by mohly stát domy  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.