Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Plán na stavbu drážní promenády v Praze 10 narazil. Správa železnic má s pozemky jiné plány

Plán Prahy vybudovat promenádu s parkem na místě zrušené železniční trati mezi Vršovicemi a Zahradním Městem narazil na komplikaci kvůli pozemkům v majetku Správy železnic, které budou potřeba pro plánovanou stavbu vysokorychlostní tratě. Podle starosty Prahy 10 Martina Valoviče (ODS) o tom město se státní organizací jedná. Mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová sdělila, že by řešení mohlo být v řádu měsíců.

Původní železniční trať přes Strašnice zanikla koncem roku 2020 po vybudování nového železničního koridoru se zastávkami Eden a Zahradní Město. Na místě bývalé trati má podle záměru města vzniknout odpočinková oblast se zelení a pěší a cyklistické spojení v délce přes čtyři kilometry. Magistrát pro vybudování takzvané drážní promenády loni získal územní rozhodnutí.

K zahájení stavby se však musí dohodnout se Správou železnic, která drží potřebné pozemky. „S generálním ředitelem Správy železnic nyní hledáme technické řešení pro výstavbu. Tím by mohlo být poskytnutí části pozemků Správy železnic a vedení dotčeného úseku promenády, která se v tomto místě dostává do konfliktu s plánovanou vysokorychlostní tratí, v náhradní trase," řekl Valovič.

VIZUALIZACE: Praha má územní rozhodnutí pro drážní promenádu v Praze 10

Pražský magistrát má územní rozhodnutí pro vybudování promenády s parkem, kterou plánuje vybudovat místo zrušené železniční trati mezi Vršovicemi a Zahradním Městem. Původní železniční trať přes Strašnice zanikla koncem roku 2020 po vybudování...

Friebová k tomu uvedla, že Správa železnic nyní pracuje na dokumentaci pro vysokorychlostní trať mezi Vršovicemi a Běchovicemi a také na studii proveditelnosti železničního uzlu Praha, která má navrhnout možnosti navýšení kapacit železniční sítě v metropoli. „Pozemky budou uvolněny ihned poté, co finalizujeme technické řešení, aby na dotčeném území mohlo dojít k realizaci všech záměrů bez zbytečného odkladu. Řádově by se mělo jednat o měsíce, nicméně vše se bude odvíjet od vzájemné spolupráce s městem a městskými částmi," řekla Eberl Friebová.

Město nyní připravuje aktualizaci plánu udržitelné mobility do roku 2026, která zahrnuje nový seznam prioritních investic. Ten chce vedení magistrátu kvůli nedostatku peněz omezit, ze seznamu priorit zmizela například právě drážní promenáda nebo Radlická radiála či přestavba dopravního terminálu na Černém Mostě. Valovič uvedl, že vyřazení promenády z priorit města považuje za krajně nešťastné.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Zděňka Hřiba

Štítky Správa železnic, promenáda, drážní, vysokorychlostní, trať, Praha 10

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plán na stavbu drážní promenády v Praze 10 narazil. Správa železnic má s pozemky jiné plány  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.