Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Poslanci chtějí zakročit proti deštníkářům v centru Prahy. Omezí jim možnost propagace

Sněmovní rozpočtový výbor dnes podpořil návrh skupiny pražských poslanců v čele s předsedou pirátského klubu Jakubem Michálkem namířený proti takzvaným deštníkářům, tedy turistickým průvodcům s deštníky, známým zejména z pražského Staroměstského náměstí. K nabízení služeb v cestovním ruchu nebudou moci využívat propagaci veřejné sbírky. Výbor dnes tento návrh podpořil, když projednával pozměňovací návrhy k vládní novele zákona o veřejných sbírkách, která má u těchto sbírek omezit administrativu. Novelu by poslanci mohli schvalovat v květnu. Účinná má být od příštího roku.

Poslanecký návrh dává podle zdůvodnění právo obcím nově zakázat propagaci sbírek. Michálek již dříve popsal problém tak, že průvodce s deštníkem může tvrdit, že nenabízí průvodcovské služby, ale propaguje veřejnou sbírku spočívající v prodeji vstupenek na autobus, který vozí turisty po Praze.

Provozovatelé sbírek podle novely nebudou muset předkládat potvrzení, že nemají daňový nedoplatek nebo nedoplatek na zdravotním či sociálním pojištění. Dokládání těchto věcí podle ministerstva vnitra značně prodlužuje vydávání osvědčení pro sbírky.

Vládní předloha upravuje rovněž sbírky konané prodejem předmětů nebo vstupenek tak, aby neumožňovaly obcházení tržního řádu. Minimální podíl ceny odváděný do sbírky stanoví novela na dvě pětiny. Obce budou moci pořádání takových sbírek na některých místech zcela zakázat. Zmíněný návrh skupiny poslanců v čele s Michálkem chce toto zmocnění pro obce rozšířit o zákaz propagace sbírek.

Novela výslovně stanoví, že z výtěžku sbírky je možné hradit také režijní náklady. Provozovatelé sbírek z řad právnických osob, kteří budou opakovaně trestáni za nejzávažnější přestupky proti zákonu o veřejných sbírkách, nebudou moci pět let pořádat sbírky nové.

Pokud bude provozovatel sbírky vybírat peníze na veřejně prospěšné účely přes bankovní účet, sbírka se podle novely nebude muset řídit zákonem o veřejných sbírkách. Krajský úřad ji tedy nebude muset prověřit. „U těchto sbírek totiž nehrozí stejné riziko zneužití jako v případě sbírek konaných hotovostním způsobem," uvedlo v předloze ministerstvo vnitra. Kontroly podle něj může zastoupit transparentní účet nebo audit hospodaření.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky sněmovna, turistika, sbírky, výbory, Praha, nabídky, deštníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslanci chtějí zakročit proti deštníkářům v centru Prahy. Omezí jim možnost propagace  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.