Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Ve slavné pražské roubence hořelo, před požárem uteklo dvacet lidí

, aktualizováno 26. dubna 2024, 8:55

Hasiči dnes ráno zasahovali u požáru roubenky na Vinohradech, hořela jedna její část. Před ohněm uteklo dvacet lidí, pak ho dostali pod kontrolu hasiči. Příčinu teď vyšetřují.

Krátce před čtvrtou musely jednotky z centrální a krčské stanice vyjet do ulice Pod Zvonařkou, kde hořel přístavek legendární památkově chráněné roubenky. Ještě než přijeli, do bezpečí se dostalo dvacet lidí, kteří místo obývají.

Plameny podle mluvčího hasičů Martina Kavky zasáhly přístavek k domu včetně dřevěných konstrukcí. Požár dostali pod kontrolu za deset minut, pak rozebrali ohořelé konstrukce.

„Hasiči na likvidaci plamenů nasadili dva vodní proudy a zasahovali v dýchací technice. Nikdo nebyl zraněn, příčina požáru je v šetření,“ dodal Kavka s tím, že škodu vyčíslili na tři sta tisíc korun.

Roubenku si nechal v roce 1921 postavit majitel kladenských dolů Josef Janeček, během druhé světové války ji nacisté využívali jako ubytovnu pro Hitlerjugend, po válce tam Univerzita Karlova zřídila kolej pro studenty z Afroky a Asie. Před prodejem do soukromého vlastnictví tam sídlil Prognostický ústav České republiky.

Podle tiskového prohlášení společnosti Axel Holding s.r.l., která budovu vlastní, všem právoplatným nájemníkům smlouvy skončily v roce 2019. „Bohužel smutnou pravdou je, že osoby protiprávně zdržující se v objektu Roubenky –nemovité kulturní památky, ji ničí, devastují, činí těžko napravitelné zásahy do konstrukce, staví barikády v protipožárních východech a světe div se, ani neplatí vůbec žádné nájemné a žijí na úkor vlastníka v Roubence zcela zdarma," píše se v prohlášení z roku 2022.


 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Praha, ŠJů, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Štítky hasiči, požár, roubenka, Vinohrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve slavné pražské roubence hořelo, před požárem uteklo dvacet lidí  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.