Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Zemědělci dorazili protestovat do Prahy. Odjeli ještě před demonstrací

, aktualizováno 19. února 2024, 19:29

Od časného rána vjížděla do Prahy z několika směrů zemědělská technika, policie před šestou informovala asi o pěti stech kusech. I když byla doprava podle nich plynulá, dopravní podnik hlásil zablokovanou trať kolonou traktorů. Policisté také zaznamenali přestupky, zákazy zastavení ve Wilsonově. Většina zemědělců ale odjela ještě před demonstrací na Malostranském náměstí. Měli pocit, že jim protest ukradli protivládní skupiny.

První traktory vjížděly do hlavního města se zapnutými majáky a za hlasitého troubení kolem páté ráno. „V tuto chvíli do Prahy míří asi 500 kusů zemědělské techniky. Doprava je zatím plynulá a nikde se netvoří kolony,“ napsala policie na síti X dvacet minut před šestou. Kromě traktorů ale průvod tvořila třeba i osobní auta nebo dodávky. Řidiči je vyzdobili vlajkami, některé mají i vlastnoručně vyrobení transparenty s nápisy jako „Zastavme greendealovou šikanu" nebo „Nechceme platit za to, že krávy prdí".

Policisté byli hned svědky prvních přestupků, zákazů zastavení ve Wilsonově ulici, za které hrozí pokuta až pět tisíc.

„Až na menší kolony v Říčanech a Uhříněvsi a zpoždění pár spojů ve směru od Zdib a Nehvizd se příjezd zemědělské techniky do Prahy obešel bez zásadnějšího vlivu na provoz autobusů Pražské integrované dopravy," uvedl o půl sedmé PID. 

I když podle informací policie byl průjezd plynulý a obešel se bez komplikací, dopravní podnik musel na hodinu kvůli koloně traktorů zastavit provoz tramvajové linky 13 mezi stanicemi Muzeum a Olšanské hřbitovy. Lidé by měli raději využít linky metra. Zastaven je i provoz linky H1 v úseku Jedličkův ústav a Náměstí Republiky kvůli neprůjezdné Legerově ulici. 

Situaci monitorují i pražští hasiči. „Ranní průjezd zemědělské techniky kolem centrálni stanice proběhl bez komplikací. Zatím jsme avizovaný přesun dvou družstev z centrální stanice nemuseli realizovat,“ informoval novináře mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Hasiči ve speciálním režimu, dopravní podnik v pohotovosti. Praha se chystá na pondělní příjezd traktorů

Od pondělí jsou v Praze naplánovaná shromáždění zemědělců na Malostranském náměstí. Úvodní jízda zemědělské techniky do centra města naruší část pozemní dopravy. Zemědělci mají přijet dohromady ze šesti směrů. Akce by se dle organizátorů mohly...

Protestující zaparkovali traktory v jednom pruhu na magistrále a usídlili se před budovou Ministerstva zemědělství. Jak uvedl mluvčí akce Daniel Sterzik pro ČTK, dorazit by měli další účastníci v čtyřech tisících osobních autech.

Se zemědělci už setkal i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), jak řekl na místě, s protestujícími by chtěl k jednání raději sednout ke stolu. „Snažím se velmi trpělivě se všemi rozumnými jednat. A pokud jde o ty dnešní protesty, tak také odlišovat. Od těch některých organizátorů, kteří evidentně i svými vyjádřeními v rámci těch protestů sledují své vlastní politické zájmy,“ řekl Výborný.

Na místě vyvěsili transparenty a mávali českými vlajkami. Občas pokřikovali na lidi dívající se z oken ministerstva, když znovu vyšel ministr Výborný, pískali a pokřikovali na něj „demisi". Kromě toho také skandovali klasické heslo „fialovej hnus" a zazpívali píseň Ach synku, synku.

Některé z přítomných rozohnil příchod asi čtyř podporovatelů Evropské unie, kteří si přinesli unijní vlajky. 

Před polednem se začal dav čítající několik set lidí rozcházet, část se přesunula na Malostranské náměstí, kde proběhne demonstrace. Z magistrály mezitím odjela technika, velká většina řidičů se vrátila zpět domů bez účasti na demonstaci

„Tento protest nám byl ukraden. Když se podíváme na skupinu lidí, která tady provolává protivládní hesla a nadávají všem, tak to není to, co my jsme chtěli. My jsme chtěli poklidný protest. Chtěli jsme ukázat, že nás protest jsou ty traktory na magistrále a ti zemědělci," řekl koordinátor akce za Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý pro Českou televizi.

Po třetí hodině byl podle vyjádření policie plně obnoven provoz.

K akci se na síti X vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS). „Dnešní demonstrace nemá s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. Demonstraci pořádají lidé, kteří se netají např. svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců. Asi i proto se od dnešního protestu distancovaly všechny hlavní organizace, které zemědělce zastupují – Agrární komora, Zemědělský svaz i Asociace soukromého zemědělství," napsal Fiala.

Demonstrace na Malostranském náměstí, jejímž mottem byla žádost o odstoupení od Green Dealu, skončila kolem čtvrté hodiny, podle redaktora Pražské Drbny na místě se jí účastnilo asi tři sta lidí. 

V reakci na dnešní akci oznámila firma Rohlík, že přestane nabízet produkty firmy Rabbit, kterou vlastní jeden z organizátorů Zdeněk Jandejsek. „Vyjádřit nesouhlas s politikou je právem každého z nás, ale omezovat dopravu a osobní svobody obyvatel už nikoliv. Je také špatně, když organizátorem stávky proti současnému systému je člověk, který právě díky němu načerpal na dotacích přes 2 miliardy korun. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli na Rohlíku dále nenabízet produkty RabbitCZ," uvedla firma na Facebooku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzka Stehlíková, Eva Hradilová

Štítky demonstrace, traktory, doprava, Praha, tramvaje, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zemědělci dorazili protestovat do Prahy. Odjeli ještě před demonstrací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.