Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hasiči ve speciálním režimu, dopravní podnik v pohotovosti. Praha se chystá na pondělní příjezd traktorů

Od pondělí jsou v Praze naplánovaná shromáždění zemědělců na Malostranském náměstí. Úvodní jízda zemědělské techniky do centra města naruší část pozemní dopravy. Zemědělci mají přijet dohromady ze šesti směrů. Akce by se dle organizátorů mohly zúčastnit stovky až tisíce strojů.

V pondělí do Prahy zamíří kolony traktorů a zemědělské techniky. Zemědělci by do hlavního města měli přijet z celkem šesti různých směrů. Cílem jízdy je budova ministerstva zemědělství nedaleko Florence a úřad vlády na Malostranské. Příjezd techniky mohou Pražané dle informací očekávat okolo šesté hodiny ranní. Podle organizátorů roste zájem o účast na protestu každým dnem, město tak nevylučuje, že příjezd zemědělské techniky ochromí dopravu v celém městě až do večerních hodin. 

Podle I. náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) bude příjezd zemědělců komplikovat jak příjezdy do Prahy, tak také městskou hromadnou dopravu. „Hlavní město spolu s policií a dalšími složkami IZS aktuálně intenzivně jedná s pořadateli. Konání akce Praha řeší i s dalšími subjekty včetně Středočeského kraje a městských částí. Akce bude mít výrazný negativní vliv na dopravu, a to nejen v místě blokády na magistrále, ale i v širokém okolí a teoreticky i na příjezdech do Prahy. Akce však může negativně ovlivnit i městskou hromadnou dopravu včetně přesahu do Středočeského kraje. Samotná technika by na magistrále v každém směru mohla blokovat pruhy až o délce několika kilometrů, proto se bude policie v koordinaci s organizátory snažit zachovat alespoň kolmé průjezdy křižovatkami,“ uvedl Hřib na portálu hlavního města Prahy. 

Bude lepší se přepravit metrem

Dopravní podnik hlavního města Prahy na svých sociálních sítích informoval o možném zpožďování spojů povrchové veřejné dopravy. Cestujícím v prohlášení také doporučil, aby pro pohyb po Praze využívali spíše metro a počítali s dostatečnou časovou rezervou. V pondělí budou v pohotovosti také dispečeři dopravního podniku, kteří budou situaci ve městě monitorovat a budou připraveni řídit pozemní dopravu operativně. 

Bude obtížné vytvořit záchranářskou uličku 

Na pondělní příjezd traktorů a zemědělské techniky se chystá také Hasičský sbor hlavního města Prahy. Mezi mimořádná opatření patří například zvlášní režim centrální stanice na magistrále, pohotovost dobrovolných jednotek ve zbrojnicích a operativní jednání při výjezdech. Dle mluvčího pražského hasičského sboru Martina Kavky může zablokovaná komunikace způsobit velké problémy při tvorbě záchranářské uličky, pokud tedy budou zablokovány komunikace v centru, může dojít k ohrožení bezpečnosti tamních obyvatel. 

Mezi požadavky zemědělců je demise vlády

Podle iniciátorů protestu směřuje politika nynější vlády k likvidaci českého průmyslu a zemědělství. Mluvčím demonstrace je bývalý prezident Agrární komory ČR a předseda představenstva zemědělského holdingu Rabbit Zdeněk Jendejsek. Organizátoři na svých stránkách My zemědělci představili několik hlavních požadavků, které chtějí předložit zástupci ministerstva zemědělství. Mezi požadavky je například odstoupení od Zelené dohody či zastavení zdražování energií. Dále jsou zemědělci nespokojení se současnou vládou a s posilováním evropských kompetencí na úkor těch národních. 

Velké organizace jako Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se od protestu a organizátorů distancují. Na příští čtvrtek však plánují vlastní symbolický protest proti politice Evropské unie. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zemědělci, protest, blokáda, příprava, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči ve speciálním režimu, dopravní podnik v pohotovosti. Praha se chystá na pondělní příjezd traktorů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.