Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Postřižiny, které patří k nejslavnějším filmům režiséra Jiřího Menzla, slaví čtyřicátiny

Legendární komedie Postřižiny, která měla premiéru 1. února 1981, patří k nejslavnějším filmům loni zesnulého Jiřího Menzla. Film se natáčel především v dalešickém pivovaru, a to podle autobiografického rozjímání Bohumila Hrabala, které vyšlo na začátku 70. let původně v samizdatu. Do paměti se divákům zapsala především půvabná paní správcová v podání Magdy Vašáryové či hlučný strýc Pepin v podání Jaromíra Hanzlíka.

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala!

Film těží hlavně z Hrabalovy bohaté poetické obrazotvornosti. Ta u spisovatele vyvěrá z jeho vzpomínek na poklidný život v městečku, ve kterém byl jeho otec správcem pivovaru.

Výroky „Nudíte se? Kupte si medvídka mývala!“ nebo „Ten Francin je chabrus na nervy, měl by si podle spisků páně Batisty omévat přirození vlažnó vodó,“ vstoupily i do běžné mluvy.

Zemřel oscarový režisér Jiří Menzel. Přeju ti hezkej obláček, jaks ty sám říkával, uvedla manželka

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel. Na facebooku to oznámila jeho manželka Olga Menzelová a informaci o jeho úmrtí potvrdila Menzlova asistentka Míla Řádová. V posledních letech se Menzel potýkal s vážnými...

Divák si také jistě vzpomene na dnes již památnou scénu, ve které postavy představované Vášáryovou a Hanzlíkem vylezly na pivovarský komín. Ve filmu se kromě nich představila řada slavných herců, jako byli Rudolf Hrušínský či Petr Čepek. Za kamerou stál Jaromír Šofr, výtvarné řešení pak navrhl legendární architekt Zbyněk Hloch.

Petr Čepek, herec s podmanivým pohledem a s čestnými zásadami, by dnes oslavil 80. narozeniny

Dnes by se dožil 80. narozenin jeden z nejvýznamnějších herců druhé poloviny minulého století, který si diváky získal nejen svým podmanivým pohledem. Petr Čepek se narodil 16. září 1940 a svůj život spojil s pražským Činoherním klubem. Velkou...

„Film bude jako víno. Bude pořád lepší.“

Postřižiny slavily již ve své době úspěch v kinech, kam na ně přišlo na 2,7 milionu diváků. Mezi lidi, kteří předpověděli jejich popularitu, patřil i Miloš Forman. „Řekl, že ten film bude jako víno. Že bude zrát a že bude pořád lepší,“ vzpomínal po letech Jiří Menzel.

Přestože byl námět filmu považován za typicky národní, měl velký ohlas také v zahraničí. Jako jeden z mála českých filmů z počátku osmdesátých let byl zakoupen do řady evropských i zámořských distribučních sítí. Film byl také vyznamenaný zvláštní cenou na festivalu v Benátkách a dnes patří do zlatého fondu české kinematografie. Od roku 2018 si ho diváci mohou vychutnat také s restaurovaným obrazem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká televize

Štítky ČR, film, 1. února, Menzel, Postřižiny, Bohumil Hrabal, Jaromír Hanzlík, pivovar, režisér, Miloš Forman, Jiří Menzel, Rudolf Hrušínský, Petr Čepek, Jaromír Šofr, Benátský filmový festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Postřižiny, které patří k nejslavnějším filmům režiséra Jiřího Menzla, slaví čtyřicátiny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.