Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zemřel oscarový režisér Jiří Menzel. Přeju ti hezkej obláček, jaks ty sám říkával, uvedla manželka

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel. Na facebooku to oznámila jeho manželka Olga Menzelová a informaci o jeho úmrtí potvrdila Menzlova asistentka Míla Řádová. V posledních letech se Menzel potýkal s vážnými zdravotními problémy. Jako režisér má na svém kontě zhruba dvě desítky filmů a v řadě snímků se objevil i jako herec. V roce 1967 získal za film Ostře sledované vlaky, natočený podle románu Bohumila Hrabala, americkou cenu Oscar pro cizojazyčný film.

Menzel prodělal v roce 2017 náročnou mnohahodinovou operaci hlavy. Po ní byl udržován několik týdnů v umělém spánku. Jeho posledním režijním počinem byl snímek Donšajni z roku 2013. Jako herec se naposledy objevil v hlavní roli ve filmu Tlumočník.

Jiří Menzel patřil k hlavním postavám československé filmové nové vlny. V roce 1966 získal Oscara za snímek Ostře sledované vlaky, který natočil podle předlohy spisovatel Bohumila Hrabala.

„Jiřinko náš milovaný, nejstatečnější ze všech statečných. Včera (v sobotu) večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět," uvedla v neděli na facebooku Olga Menzelová, manželka režiséra.

Menzela doprovodily na poslední cestě kromě manželky Olgy také dcery Anna a Eva. „Bylo nám velkou ctí, že jsme tě mohly doprovodit na tvojí poslední cestě. Tvoje láska ke mně a našim holkám byla láskou, která si neklade podmínek.“

Manželka Menzelovi poděkovala za každý den, který s ním mohla být. „Bylo to výjimečné. Děkuju i za ty těžké poslední 3 roky. Stále jsi mi pomáhal. Svou statečností, chutí, neobyčejnou vůlí do života a humorem. Přeju ti hezkej obláček, jaks ty sám říkával... Smrtí nic nekončí a věřím, že se setkáme, ať už v jakékoliv podobě," uzavřela Olga Menzelová.

Foto Paul Katzenberger / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Štítky film, úmrtí, Menzel, Praha, Jiří Menzel, režisér, Olga Menzelová, Bohumil Hrabal, Facebook, Ceny Oscar, Ostře sledované vlaky, Donšajni, Tlumočník, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel oscarový režisér Jiří Menzel. Přeju ti hezkej obláček, jaks ty sám říkával, uvedla manželka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.