Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha chystá návrat trolejbusů. Ty byly v minulosti nahrazeny autobusy kvůli levné naftě

Trolejbusy byly více než tři dekády důležitou součástí pražského systému veřejné dopravy, první linka se objevila v polovině 30. let a tato elektrická trakce umožnila cestujícím dostat se do kopců, kam tehdejší dýchavičné autobusy vyjely jen stěží. Premiéru měly pražské trolejbusy 29. srpna 1936 na území dnešní Prahy 6. První linka vedla z tramvajové vozovny ve Střešovicích přes Ořechovku a Hanspaulku až ke kostelu svatého Matěje nedaleko Šárky.

Trolleybusové vozy budou znamenati pro naše velkoměsto nový moderní typ provozu

„Trolleybusové vozy se osvědčují, jedou klidně a budou znamenati pro naše velkoměsto nový moderní typ provozu," psal nadšeně tehdejší tisk. První vozy dodaly Praze tři významné domácí továrny, aby se vyzkoušelo, komu se povedou nejlépe. Trolejbusy Škoda 1Tr, Tatra T-86 a Praga TOT dostaly označení 301 až 303, v provozu se nejvíce prosadily pragovky, kterých v Praze koncem 30. let jezdil tucet; zbývající firmy vyrobily už jen po pěti dalších vozech.

I díky rostoucímu vozovému parku se mohla rozšířit také trolejbusová síť hlavního města Československa. V říjnu 1939 tak přibyla druhá trať, plánovaná už před okupací, která vedla ke zbrojovce v Jinonicích. V prudkém stoupání mohly trolejbusy naplno předvést své výhody, navíc kvůli důležité válečné výrobě linka fungovala prakticky až do osvobození. Jinak ale samozřejmě sešlo z dalších plánů na nové trasy, a hlavní rozmach pražské trolejbusové dopravy tak mohl přijít až po válce.

Palmovku a Čakovice propojí trolejbusy. Stavební práce začnou na jaře

V Praze může začít stavba trolejbusové linky číslo 140 z Palmovky přes Prosek a Letňany do Čakovic. Dopravní podnik (DPP) získal stavební povolení. Trať zamýšlí začít budovat letos na jaře a první cestující se svezou na konci roku 2022. Podnik...

Trolejbusy na do centra, ale i na Smíchov, Žižkov nebo do Čakovic

Nejprve byla v roce 1947 prodloužena jinonická linka až na Václavské náměstí a mezi roky 1949 a 1954 následovala hlavní etapa rozšiřování trolejbusové sítě. Elektřinou poháněné vozy se rozjely nejen do centra města na Jungmannovo či Karlovo náměstí a na žižkovskou, střešovickou nebo pankráckou periferii, ale také do míst mimo hranice tehdejšího hlavního města, do Čakovic a Velké Chuchle. V polovině 50. let tak byla trolejbusová síť v Praze víceméně stabilizovaná.

Smíchovská tatrovka dodávala nové vozy T-400 a existovaly plány na další rozšíření trolejbusů třeba až na Zbraslav, ležící daleko za městem. Vrcholem trolejbusové éry byl rok 1959, kdy na 59 kilometrech tras jezdilo 11 linek, už tehdy ale přišly první rány. Zanikla nejstarší linka a dočasně přerušen (ve skutečnosti ale nadobro ukončen) byl i provoz do Chuchle. V roce 1960 sice přišla dodávka 35 nových trolejbusů značky Škoda, to už ale byl začátek labutí písně tohoto druhu dopravy v hlavním městě.

Pražský dopravní podnik nakoupí dvacet trolejbusů. Budou jezdit na letiště

Pražský dopravní podnik (DPP) nakoupí dvacet velkokapacitních trolejbusů, které budou primárně jezdit na autobusové lince 119 na letiště v Ruzyni. DPP za vozidla zaplatí maximálně 628 milionů korun bez DPH. Pražský dopravní podnik bude nyní v...

Poslední trolejbusová linka skončila v roce 1972

V roce 1963, kdy v pražských ulicích jezdilo na 180 elektrických vozů, rozhodl národní výbor o zrušení trolejbusů. O tom, proč vlastně z Prahy zmizely, se dodnes spekuluje. Poslední linka na trase Orionka - Strahovský stadion skončila 15. října 1972 a Rudé právo o den později v krátké noticce pouze napsalo, že „nové pojetí městské dopravy vyžaduje odstranění trolejových vedení". To prý bylo poruchové a vyžadovalo drahé opravy, podle některých názorů ale jen doplatilo na zanedbanou údržbu.

Mezi důvody, proč byly trolejbusy vytlačeny autobusy, byla tehdy levná nafta a svou roli prý sehrála i plánovaná výstavba podzemní dráhy. Podle některých hlasů hrála roli také skutečnost, že autobusy, nezávislé na drátech, byly lépe využitelné pro případnou evakuaci obyvatelstva. Za energetické krize koncem 70. let se ale ukázalo, že zrušení trolejbusů nebylo příliš šťastné rozhodnutí, na rychlou obnovu provozu ale nešlo ani pomýšlet, neexistoval ostatně ani vhodný vůz.

Praha koupila po šedesáti letech vlastní trolejbus. Do ostrého provozu je nasazen od soboty

V pražských ulicích můžete od soboty potkávat tento trolejbus. Model Škoda 24Tr, který pražský dopravní podnik v květnu zakoupil z Plzně, slouží primárně pro výuku řidičů i servisního personálu v souvislosti s připravovanou elektrifikací...

Z obnovení trolejbusové dopravy nakonec sešlo

Od druhé poloviny 80. let se začalo vážně uvažovat o obnovení trolejbusové dopravy, vždy ale zůstalo jen u plánů. „Vytvoří doplňkovou síť základního kolejového systému MHD, a to zejména ve velkých obytných celcích," napsala v září 1989 ČTK. Plány počítaly s tím, že trolejbusy budou jezdit na severu, jihu a jihozápadě Prahy, tedy v rychle rostoucích sídlištích. Od léta 1990 se pak bylo možné ve Večerní Praze dočíst o snaze zavést trolejbusy co nejdříve už do konce roku 1991.

Pražské trolejbusy dlouho zůstávaly jen v muzejní expozici dopravního podniku, v ulicích také mohl poučený pozorovatel objevit - postupně mizející - zbytky trolejového vedení. Od října 2010 pak na Orionce stojí symbolická trolejbusová zastávka a v Šárecké ulici v Praze 6 byly vybudovány dva nenápadné sloupy s dráty. S všeobecným rozmachem elektřinou poháněných vozidel se ale situace změnila a v červenci 2018 se trolejbus do pražských ulic vrátil, i když jen zkušebně. Nová linka, která navázala na tradici pražských trolejbusů a dostala číslo 58, spojila Palmovku a Letňany.

Pražský dopravní podnik chce koupit 253 autobusů za téměř dvě miliardy korun

Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tři zakázky na nákup až 253 naftových autobusů s celkovou hodnotou 1,814 miliardy korun bez DPH. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek. Podnik plánuje nakoupit 143 kloubových autobusů za 1,14 miliardy, 100...

Plány do budoucna

Novodobé pokusy s využitém elektřiny k pohonu silničních vozidel v pražské MHD ale začaly ještě o pár let dříve, než do ulic vyrazila osmapadesátka, která mimochodem dostala trasu, kde trolejbusy se stejným označením fungovaly v letech 1952 až 1965. V roce 2015 se například zkoušel elektrobus, který měl pevnou dobíjecí stanici na obratišti Želivského, už o pět let dříve jezdily dva elektřinou poháněné minibusy v centru, kvůli poruchovosti ale brzy skončily. V současnosti ale hlavně kvůli rekonstrukci ulice nefunguje ani linka z Palmovky.

Pražský dopravní podnik má ovšem s trolejbusy velké plány, na současnou autobusovou linku 140 z Palmovky do Miškovic (kterou výhledově opět přeznačí na 58) plánuje nasadit elektřinou poháněné vozy. Letos na jaře vypsal tendr na dodávku 15 bateriových kloubových trolejbusů, první by měly dorazit v roce 2022. Zároveň se připravuje trať. DPP pracuje rovněž na nasazení trolejbusů na linku 119 na letiště v Ruzyni, elektřinou poháněné vozy se plánují například také na lince číslo 134 z Dvorců k Podolské vodárně. Elektrifikované by měly být rovněž čtyři autobusové linky na levém břehu Vltavy.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky MHD, trolejbusy, doprava, Praha, elektřina, Střešovice, Hanspaulka, Ořechovka, Dopravní podnik hl. m. Prahy, hlavní město, Palmovka, Velká Chuchle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Peterka

V článku byly vyjmenovány všechny důvody pro ukončení provozu trolejbusů. (Trolejbusy Lacek nechce.) Velkou rolo hrály vysoké náklady na udržbu trakčního vedení. V Jinonicích však nevedla linka ke zbrojovce, nýbrž k Waltrovce. Ta nikdy zbraně nevyráběla, v celé své historii se věnovala výrobě pro dopravu. Její zakladatel, pan Josef Walter začal ještě dole na Smíchově s výrobou jízdních kol, později přešel na motocykly, motorové tříkolky, osobní a nákladní automobily a od vzniku ČSR začal vyrábět také letecké motory, nejprve v licenci a později i vlastní konstrukce. Na ty se Waltrovka od roku 1935 specializovala, později už ve vlastnictví rodiny Kumperů. Měla ze všech firem, které v ČSR tento artikl vyráběly, nejširší výrobní program, od motůrků o 20 HP pro motorizované větroně až po hvězdicové motory o v 600 HP. Po roce 1945 vyráběla podvozek a motor pro automobil Aero Minor, kompletovaný v Avii a exportovaný i do západní Evropy, licenčně vyráběný v Polsku a prý tvořil i základ pro švédský SAAB. Po roce 1953 se opět věnovala výrobě leteckých, nebo také letadlových motorů. K záměně Waltrovky za zbrojovku možná vedla podobnost výslovností značek Walter se zbrojovkou Walther.

Sobota, 28. srpna 2021, 21:00Odpovědět

Praha chystá návrat trolejbusů. Ty byly v minulosti nahrazeny autobusy kvůli levné naftě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.