Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pražský dopravní podnik nakoupí dvacet trolejbusů. Budou jezdit na letiště

Pražský dopravní podnik (DPP) nakoupí dvacet velkokapacitních trolejbusů, které budou primárně jezdit na autobusové lince 119 na letiště v Ruzyni. DPP za vozidla zaplatí maximálně 628 milionů korun bez DPH. Pražský dopravní podnik bude nyní v tendru hledat dodavatele. První vůz by mohl dorazit na podzim roku 2022 a v provozu by měl být na jaře 2023, sdělila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. DPP spolu s městem chystají elektrifikace také dalších tratí.

Trolejbusy budou dluhé přes dvacet metrů

Trolejbusy budou dlouhé minimálně třiadvacet a maximálně pětadvacet metrů. Vybaveny musí být minimálně čtyřiceti až pětapadesáti místy k sezení a dalšími místy pro cestující na vozíku. Součástí vozů bude klimatizace a kamerový systém. Konstrukční rychlost bude alespoň sedmdesát kilometrů v hodině a dojezd na baterii podnik požaduje minimálně jedenáct kilometrů s životností akumulátorů minimálně šedesát měsíců.

Autobusová doprava na území Prahy tvoří přibližně třetinu jízd v MHD. Celkem jde přibližně o 1200 autobusů, které ročně spotřebují na 30 milionů litrů nafty a najezdí 67,9 milionu kilometrů. Vozy vyprodukují okolo šedesáti osmi tisíc tun CO2.

Pro nabíjení trolejbusů vzniknou dobíjecí stanice v obratištích na Veleslavíně a na letišti a zároveň se bude v polovině trati dobíjet z troleje. Výstavba potřebné infrastruktury by měla začít v roce 2022. Projekt má již kladné posouzení vlivu na životní prostředí v řízení EIA. Dopravní podnik nyní dokončuje projektovou dokumentaci pro stavební a územní řízení.

V Praze se chystá elektrifikace také dalších linek. Pracuje se již na nasazení trolejbusů na linku140 z Palmovky do Čakovic. Na lince číslo 134 z Dvorců k Podolské vodárně pak budou jezdit elektrobusy. Elektrifikovány by měly být rovněž čtyři autobusové linky na levém břehu.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPP

Štítky trolejbus, MHD, Praha, doprava, Dopravní podnik hl. m. Prahy, letiště, Ruzyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský dopravní podnik nakoupí dvacet trolejbusů. Budou jezdit na letiště  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.