Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Praha koupila po šedesáti letech vlastní trolejbus. Do ostrého provozu je nasazen od soboty

V pražských ulicích můžete od soboty potkávat tento trolejbus. Model Škoda 24Tr, který pražský dopravní podnik v květnu zakoupil z Plzně, slouží primárně pro výuku řidičů i servisního personálu v souvislosti s připravovanou elektrifikací vybraných autobusových linek. Dnes poprvé také vyjíždí na linku 58 mezi Palmovkou a Prosekem. Jezdit bude v hodinových intervalech vždy v sobotu odpoledne.

Plzeňský trolejbus v Praze

Pražský dopravní podnik zakoupil trolejbus od Plzeňských městských dopravních podniků za 238 tisíc korun bez DPH. „Pražský dopravní podnik nás oslovil, protože zaregistroval informaci o plánovaném vyřazování nejstarších trolejbusů typu 24 Tr. Tyto vozy standardně prodáváme formou veřejné inzerce. S DPP jsme se dohodli na podmínkách a došlo k poměrně rychlému odprodeji a převozu do Prahy," uvedl mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků René Vávro a dodal, že nákup vozidel z jiného podniku je poměrně běžnou praxí. „Vyjma trolejbusu jsme letos prodali tramvaje Astra do Brna a Ostravy a obdobně postupují i jiné podniky, například tramvaje typu T6 byly prodány z Prahy do Brna a stejný osud potkal i jihlavské trolejbusy," doplnil.

Vůz ŠKODA 24 Tr Irisbus prošel nejnutnějšími opravami a byl přelakován do stejných barev, které pražský dopravní podnik používá u svých autobusů typu City Bus. 

V DPP bude sloužit do doby nákupu nových trolejbusů, na které chystá vypsat výběrové řízení v průběhu letošního léta. Poté bude trolejbus využívat jako služební a školní vůz.

Trolejbusy i na dalších linkách 

Základní technické údaje o trolejbusu

Výrobce: ŠKODA ELECTRIC s.r.o.
Rok výroby: 2005
Dosavadní provozovatel: Plzeňské městské dopravní podniky, a. s.
Dosavadní imatrikulace: PMDP ev. č. 500
Hmotnost prázdného vozidla: 12 800 kg
Maximální rychlost: 65 km/h
Počet míst k sezení: 30
Počet míst k stání: 56
Výkon trakčního motoru: 210 kW
Agregát pro pomocný pojezd: spalovací motor Kirsch APU IPME, motor IVECO NEF-4TAA

Vůz ŠKODA 24 Tr Irisbus je prvním vlastním trolejbusem Dopravního podniku hlavního města Prahy po šedesáti letech. Poslední typ trolejbusů Praha zakopila v roce 1960. Jejich provoz v Praze skončil v noci z 15. na 16. října 1972. Obnoven byl 15. října 2017 na první trati v Prosecké ulici. 

„Trolejbus jsme zakoupili nejen kvůli nutnosti výuky řidičů, ale zejména servisního personálu DPP. Připravujeme elektrifikaci několika autobusových tratí v Praze, musíme se proto na to včas připravit i po personální stránce. K tomu nám postačí i tento zachovalý starší vůz, který donedávna jezdil v Plzni,“ řekl člen představenstva dopravního podniku a technický ředitel – Povrch Jan Šurovský.

V současnosti pražský dopravní podnik pracuje na projektech elektrifikace několika autobusových linek a rozšíření trolejbusové sítě v Praze. Kromě linky 140, na které se v budoucnu rozjedou bateriové trolejbusy například do Letňan a Miškovic, se připravuje také zavedení trolejbusů na linku 119 na Letiště Václava Havla Praha a další na levém břehu Vltavy. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPP

Štítky trolejbus, Plzeň, Praha, doprava, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Prosek, Palmovka, Iveco Bus, Brno, Letiště Václava Havla, Iveco, Škoda Electric

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Alzheimer

jj. Na Letiště Ruzyně bych trolejbusy nepouštěl. Ale na tu "sračkárnu", co si říká "Václava Havla", tak tam bych jimi dláždil ulice.

Sobota, 15. srpna 2020, 13:45Odpovědět

Praha koupila po šedesáti letech vlastní trolejbus. Do ostrého provozu je nasazen od soboty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.