Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Díky směně pozemků vznikne nová základka. Praha 5 tak reaguje na nedostatečnou kapacitu ve školách

Vybrané školní pozemky na území Prahy 5 svěřila do rukou páté městské části Rada hlavního města České republiky. Díky tomuto kroku tak v Košířích vznikne nová škola, kterou budou navštěvovat žáci se speciálními vzdělávacími potřebami. Pražští radní se pro směnu pozemků rozhodli kvůli nedostatečné kapacitě místních základních škol.

Pětka získá nové pozemky kvůli nedostatku míst pro žáky

„S postupným rozvojem hlavního města a nárůstem počtu obyvatel vzniká v některých oblastech nedostatečná kapacita v základních školách. Výhledově budou jedním z nejproblematičtějších míst v tomto ohledu Košíře v Praze 5. Hlavní město proto přišlo s návrhem řešení, které bylo projednáno s městskou částí Praha 5. Ta by měla získat pro místní Základní školu Nepomucká nové zázemí v nedalekém objektu v ulici V Cibulkách s možností přístavby na sousedních pozemcích,“ řekl radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09).

Této problematiky si kromě páté městské části všímá také samotný magistrát, který se snaží hledat co nejefektivnější řešení. „Jednání s městskou částí Praha 5 byla po prvních mediálních nedorozuměních nakonec velmi konstruktivní a věřím, že to tak bude i v budoucnu. Děti v Košířích si nic menšího nezaslouží,” uvedl Vít Šimral (Piráti), radní pro školství.

Praha 5 zrekonstruovala hlubočepský Raudnitzův dům. Vzniklo 22 bytů s pečovatelskou službou

Za 162 milionů korun zrekonstruovala Praha 5 Raudnitzův dům, ze kterého po stavebních pracích vznikla stavba s nabídkou až dvaadvacet bytů s pečovatelskou službou pro seniory. Pětka tak reaguje na skutečnost, že populace stárne a každý pátý občan...

Složitá jednání se zdárným koncem

V rámci směn pozemků získá Pětka nemovitosti školských zařízení V Cibulkách, naopak jí bude ze správy odebrána nemovitost v Nepomucké ulici. Ta bude v budoucnu předána do správy příspěvkové organizace hlavního města Prahy. Do plánového objektu Prahy 5 se ze Základní školy Pod Radnicí 5 přesunou žáci se speciálními vzdělávacími potřebami. Pondělní usnesení pražské rady musí však ještě schválit Zastupitelstvo hlavního města Prahy. Všechny strany podle prohlášení počítají s tím, že směnu pozemků a následnou stavba školy odstartují a dokončí bez zbytečných průtahů a problémů. „Jsem velmi rád, že po složitých jednáních došlo z mého pohledu k jednomu z nejlepších řešení. A to pro městskou část Praha 5, pro magistrát, a především pro děti i rodiče na Cibuleckém kopci, kde je potřeba nové školy aktuální," dodal Martin Damašek (TOP 09), místostarosta páté městské části.

Plány metra, které připomínají verneovky. Na Andělu je nová výstava

Vestibul metra ve stanici Anděl – Na Knížecí je už zase v provozu. Při příležitosti jeho otevření připravilo město pro zájemce novou výstavu. Nese název Minulá budoucnost a jejím hlavním tématem je pražské metro.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky škola, stavba, pozemky, výměna, Praha, Praha 5, pozemek, městská část, hlavní město, Košíře, Česko, TOP 09, Jan Chabr, Vít Šimral, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky směně pozemků vznikne nová základka. Praha 5 tak reaguje na nedostatečnou kapacitu ve školách  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.