Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plány metra, které připomínají verneovky. Na Andělu je nová výstava

Vestibul metra ve stanici Anděl – Na Knížecí je už zase v provozu. Při příležitosti jeho otevření připravilo město pro zájemce novou výstavu. Nese název Minulá budoucnost a jejím hlavním tématem je pražské metro.

Výstava nabídne jiný úhel pohledu na pražské metro

Výstava návštěvníky provede dřívějšími představami o technologických možnostech civilizace. Nabídne různé plány metra, které nebyly realizovány, ale i autentické objekty a fotografie, části uměleckých děl a doplňků interiéru. Autorem výstavy je designér Adam Tureček.

„Výstava Adama Turečka ve vestibulu stanice metra Anděl je již čtvrtým projektem za dva roky, kdy spolupracuje program Umění pro město s Dopravním podnikem. Mám velkou radost, že dvě různorodé městské instituce dokážou takto profesionálně spolupracovat a dostávat současné umění mezi co nejvíce lidí, k tomu jsou prostory metra ideální. A co jiného by mělo zahájit provoz znovuoživených vitrín ve zrekonstruovaném vestibulu než výstava s tématem pražského metra. Věřím, že se bude líbit cestujícím i lidem, kteří se na výstavu přijdou cíleně podívat,“ říká radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě).

Návštěvníci si budou moci prohlédnout futuristické vize i všední objekty z metra.

Pražské metro – především jeho části vybudované do roku 1989 – obsahuje prvky, které i dnes připomínají různé záhadné artefakty z budoucnosti, z jiné dimenze nebo pozůstatky jiné civilizace. Cílem výstavy je procházejícímu divákovi poskytnout jiný úhel pohledu na materiály a umělecká díla skrze sci-fi a futuristické vize pro pražské metro.

Výstava bude Na Knížecí k vidění až do konce roku 2022. Autorem koncepce i grafiky je designér Adam Tureček, kurátorkami jsou Anna Švarc a Marie Foltýnová. Výstava ve veřejném prostoru pražského metra je podpořena z programu Umění pro město.

„Expozice poukazuje na řadu kontextů, které s sebou metro jako určitý symbol progresivního urbanismu nese. Je tu s námi mnoho desetiletí, ale zároveň je také projektem pro budoucnost, je to kontinuální stavba, kterou vždy provázela umělecká díla, někdy vysokých kvalit a někdy také bohužel práce bez invence, založené pouze na ideologickém poselství,“ uvádí ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková.

Podle kurátorky Anny Švarc by se expozice mohla výhledově doplnit prostorovou instalací uměleckého díla nebo příležitostný uvedením uměleckých performací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Hejna, DPP

Štítky kultura, výstava, umění, metro, Praha, umělecké dílo, Hana Třeštíková, Magdalena Juříková, Marie Hrdličková, Galerie hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plány metra, které připomínají verneovky. Na Andělu je nová výstava  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.