Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kam o víkendu? Šárecké údolí nabízí vzácné druhy motýlů i unikátní koupaliště

Vedou vaše procházky stále dokola do parku nebo lesa za domem? Drbna si pro vás každý týden připravuje tip na výlet po Praze a okolí. Tento týden se vydáme do Divoké Šárky, přírodní rezervace mezi Čertovým mlýnem a soutěskou Džbán.

Odlesk starých časů

Divoká Šárka hraje svou roli ve Starých pověstech českých. V období dívčí války, která měla probíhat asi v osmém století, žila Šárka. Ženy ji použily jako návnadu pro vladyku Ctirada – spoutaly ji a přivázaly ke stromu, a když jel mladý Ctirad okolo, Šárka ho prosila o pomoc. Ten jí pomohl, ale v tu chvíli ho přepadly ostatní ženy, zajaly ho a později ho umučily. V některých verzích pověsti pak Šárka svého činu litovala a skočila v šáreckém údolí ze skály, která se dodnes jmenuje Dívčí skok.

Oblast je významná z archeologického hlediska, nachází se tu totiž pozůstatky osídlení lidmi ze starší doby kamenné i zbytek slovanského hradiště, které zaniklo v desátém století.

Šárka je výjimečná rozmanitostí motýlů

Údolí je přírodní rezervací už od šedesátých let minulého století. Na ploše s rozlohou přes 25 hektarů se vyskytují mohutné skalnaté útvary, které jako by patřily do hor spíš než do Prahy. Cesta údolím kolem potoka nabízí romantické scenerie.

Divoká Šárka je unikátní velkým výskytem motýlů. Vyskytuje se jich tu skoro 1200 druhů, z toho osm kriticky ohrožených a vzácných.

Koupaliště jako za první republiky

V údolí se nachází hned dvě koupaliště. Prvním je původní areál, kde se lidé koupali už ve třicátých letech. Najdete ho uprostřed údolí, pár minut cesty od tramvaje. Proslavilo se velmi studenou vodou, napájí se totiž z okolních potoků a teplota vody zřídka stoupne nad dvacet stupňů Celsia. Na druhou stranu jde o velmi klidné místo, které si zachovalo svou prvorepublikovou atmosféru.

Druhým koupalištěm je přírodní nádrž Džbán, která se nachází v těsné blízkosti Divoké Šárky při ulici Evropská. Zde je voda teplejší, k dispozici je třeba i hřiště na volejbal, půjčovna paddleboardů nebo paintballové hřiště.

Kudy do Šárky?

Nejjednodušší cesta do Šáreckého údolí vede od stanice tramvaje Divoká Šárka. Odtamtud stačí přejít silnici a jste v přírodě. Pod restaurací McDonald´s, která se tu nachází, si také rovnou můžete vybrat, po které trase se vydáte. Jsou tu totiž dvě hlavní stezky, červená a žlutá. Červená vede přímo skrz údolím, žlutá po okružní cestě. Do Šárky se ale dostanete i z nedalekých Nebušic, Jenerálky nebo třeba z Veleslavína.

V Šáreckém údolí stačí sejít schody a z rušné Prahy jste uprostřed přírody.

Čtete také:

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky víkend, tipy, Praha, procházky, Divoká Šárka, údolí, motýli, koupaliště, McDonald's, Šárecké údolí, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Šárecké údolí nabízí vzácné druhy motýlů i unikátní koupaliště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.