Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kam o víkendu? Na Cibulce vás čeká rozhledna i úkoly pro děti

Hledáte inspiraci pro víkendový výlet? Drbna vám každý týden představuje jednu lokalitu v Praze a okolí, která je na podobné putování jako dělaná. Tento týden se vydáváme do parku Cibulka na Praze 5. Ten je součástí Přírodního parku Košíře-Motol.

Přírodní ráj na stanici tramvaje

Na Cibulku se dostanete snadno tramvají z Anděla. Nejlepší cesta vede ze zastávky Poštovka, jezdí sem standardně čísla 9 a 10. Ze zastávky stačí přejít silnici ke Greyhound Parku Motol, pokračovat směrem zpět na Anděl a za chvilku se ocitnete uprostřed přírody.

Park se tu rozkládal už od 14. století, slávu mu ale zajistil až biskup Leopold Linhart Thun-Hohenstein, který areál radikálně přestavěl, když odešel z Pasova a natrvalo se na Cibulku přemístil.

Z rozhledny je vidět na celé údolí

Cesta se rychle svažuje do kopce, počítejte tedy s tím, že se trochu zapotíte. Dovede vás ale na rozhlednu, která rozhodně stojí za to. Netypická stavba má velice úzké schody, ale nabídne výhled to širé krajiny. Pohledem přes cimbuří tak zjistíte, jak rozsáhlý park vlastně je.

Hned na začátku areálu stojí socha Jana Nepomuckého, kterou vytvořil sochař Josef Malínský. Umístěna sem byla už v roce 1822 a v celém parku jde o jediný prvek s církevní tematikou.

Hájovna a komunitní zahrádka

Pod rozhlednou stojí takzvaná Hájovna. Jde o lesní infocentrum, ale také prostor pro workshopy rodičů s dětmi, cvičení pro seniory nebo sousedské akce. Na místě je také komunitní zahrádka, kde se můžete starat o vlastní malý záhonek.

V okolí Hájovny se zabaví hlavně děti. Je tu pro ně připraveno několik různých kreativních výzev. Jednou z nich je třeba vytvořit reportáž o životě v lese. Tu potom děti mohou poslat na mail Hájovny, která ji zveřejní na svém webu. Další výzvou je vyřešit lesní záhadu zmizelého zahradníka.

Usedlost Cibulka se promění na dětský hospic

V blízkosti věže stojí usedlost Cibulka, o které jsme před časem psali zde. Nedávno ji totiž koupila Nadace manželů Vlčkových se záměrem stavbu renovovat a zřídit zde dětský hospic.

Nachází se tu také takzvaný Čínský pavilon, osmiboká budova, která tu stojí stejně jako socha Jana Nepomuckého už od roku 1822. V posledních dvou letech pavilon prošel důkladnou a náročnou rekonstrukcí, která jej zachránila před rozpadem. Jinak byl totiž neudržován od osmdesátých let, kdy se objevil ve filmové adaptaci Haškovy povídky Můj obchod se psy. Pavilon je obklopen ovocnými stromy a svah sadu je ideální na letní piknik.

Výhodou je dobrá dostupnost

Další významnou stavbou objektu je Poustevna, která návštěvníkům představuje gotickou architekturu. Její součástí byly původně i dvě dřevěné postavičky, které se po sešlápnutí prahu hýbaly.

Velkou výhodou parku je dobrá dopravní dostupnost. Jednoduše sem dojedete i městskou hromadnou dopravou. Pokud navíc dostanete na výletě hlad, za pár minut jste v centru města, kde se můžete občerstvit.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Praha, procházky, tipy, Cibulka, Košíře, rozhledna, Přírodní park Košíře-Motol, Jan Nepomucký, Leopold Linhart, Motol, Poštovka, Josef Malínský, Horní hájovna, Pasov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Na Cibulce vás čeká rozhledna i úkoly pro děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.