Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kam o víkendu? Grébovka láká na víno, fontánu i umělou jeskyni

Vedou vaše procházky stále dokola do lesa za domem? Drbna pro vás každý týden připravuje tip na výlet po Praze a jejím okolí, abyste si mohli svůj víkend zpestřit. Po Krčském lese, řepském lesoparku, Branických skalách a dalších místech se vydáme do Grébovky.

Domov pro užovky a kulturní scéna

Kulturní památka Grébovka neboli Havlíčkovy sady se nachází mezi Vršovicemi a Vinohrady. Jde o park vytvořený po vzoru italských renesančních zahrad. Najdete tu fontánu, jezírka, umělou jeskyni i různé sochy. To všechno zajišťuje, že si z výletu odnesete i krásné fotky.

Jeskyně a přilehlá fontána vznikly v roce 2011 a teď fungují jako alternativní kulturní scéna. Pravidelně tam vystupuje Divadlo MA a v červnu chystá třeba představení Zabít draka. A zajímavé je místo i z biologického hlediska – v jezírku tu žijí užovky obojkové.

Příběh vína v Grébovce

Součástí Grébovky je i vinice sv. Kláry, kde se pěstovala třeba Frankovka, Ryzlink nebo Svatovavřinecké. Za války byla ale značně poškozena a až do roku 1993 chátrala. Od roku 1997 spadá pod Městskou část Praha 2, pěstuje se tu třeba Rulandské šedé a vždy v září se tu pořádá tradiční vinobraní. Ročně se tady vyprodukuje asi 4 000 litrů vína.

Lesníci, Hitlerjugend a pionýři

Celý areál se jmenuje po Moritzu Gröbovi, který v roce 1870 území skoupil. Na místě si vybudoval anglický park a letní sídlo, z jehož terasy je krásný výhled na Prahu. Po jeho smrti tu krátce pobývala vnučka císaře Františka Josefa I. a potom budova připadla Vysoké škole lesnické. Od roku 1906 byl park otevřen veřejnosti. Vila pak sloužila jako ubytovací zařízení pro mimopražské děti, dokud ji za války neobsadili nacisti a nezřídili tu zázemí pro Hitlerjugend. Po nich se vila stala sídlem pionýrů a v současné době patří Praze 2.

Praktické informace

Do Grébovky se nejlépe dostanete procházkou z Náměstí Míru (metro A) nebo z druhé strany po cestě z Vršovického náměstí. Areál je přes léto otevřený každý den od šesti ráno do půlnoci. Své psí přátele vezměte klidně s sebou, ale musí zůstat na vodítku. V parku se nachází kavárna, ale pokud vám jako občerstvení nebude stačit, blízké Náměstí Míru nabízí velké množství stravovacích možností.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky tipy, víkend, výlet, Grébovka, Praha, Havlíčkovy sady, fontána, víno, Kunraticko-michelský les, umělá jeskyně, Hitlerjugend, František Josef I., Vršovice, vinice, Frankovka, Svatovavřinecké

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Grébovka láká na víno, fontánu i umělou jeskyni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.