Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kam o víkendu? Hostivařská přehrada láká na nudapláž, rybaření i kulturu

Vedou vaše procházky stále dokola do lesa za domem? Drbna pro vás každý týden připravuje tipy na výlety po Praze a okolí, kterými si můžete zpestřit víkend. Tento týden se podíváme na jihovýchodní okraj Prahy, kde se nachází Hostivařská přehrada.

Největší vodní plocha v Praze

Vodní nádrž Hostivař, která je známá také jako Hostivařská přehrada, leží na potoce Botič. Se svými 42 hektary je největší vodní plochou v celé Praze. Kolem přehrady vede okružní cesta, část cesty je dokonce možné jít přímo po břehu. Součástí nádrže je také malá elektrárna.

Malé pláže přitahují rybáře, kteří tu mají svá stanoviště. Ulovit tu můžete kapry, cejny, ale třeba i úhoře. Koupání nebo rybaření a rekreace však není primárním využitím Hostivařské přehrady, tím je ochrana Prahy proti povodním.

S přehradou sousedí lesopark

První návrh hráze se objevil už v roce 1906 a první pokusy o vybudování koupaliště proběhly už ve dvacátých letech. Nádrž v dnešní podobě ale vznikla až v druhé polovině minulého století.

V okolí přehrady se nachází hostivařský lesopark, který je součástí Přírodního parku Hostivař-Záběhlice. Ten byl stejně jako přehrada vybudovaný v 60. letech minulého století především jako rekreační místo pro obyvatele okolních sídlišť. Lesopark je tedy vybaven dětskými hřišti a je přístupný i pro kočárky.

Nudapláž, kultura i sport

Na jižním břehu nádrže je otevřené přírodní koupaliště, které kromě možnosti zaplavat si nabízí i občerstvení nebo sport. Vyzkoušet si tu můžete všechno možné od frisbee až po vodní lyže. Pro odvážnější se kus od hlavní pláže nachází i nudistická pláž, která je oddělena lesem. Také tady jsou stánky s občerstvením a v létě se tu pravidelně konají hudební akce.

K přehradě se dostanete třeba ze zastávek Selská nebo Jižní město. Pokud pojedete autem, není problém zaparkovat na některém z veřejných parkovišť. Nádrž je také skvělý cíl pro cyklovýlet nebo pěší túru.

Čtete také:

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Praha, procházky, tipy, Hostivařská přehrada, přehrada, pláž, kultura, Vodní nádrž Hostivař, rybaření, Botič, Hostivař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Hostivařská přehrada láká na nudapláž, rybaření i kulturu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.