Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kam o víkendu? Vyrazte s námi do Zahrady Kinských

Nevíte, kam ve volném čase vyrazit na výlet? Drbna pro vás každý týden chystá tip na zajímavou procházku. Tentokrát se podíváme do Zahrady Kinských, která pokrývá jižní a jihovýchodní svah Petřína. Možná vás totiž tato část nejslavnějšího pražského kopce stále může překvapit.

Zalesněná plocha, vinice i Hladová zeď

Původně šlo o zalesněnou plochu, ve středověku tu byly vinice. Dnes je zahrada významným evropským krajinářským dílem a ideálním cílem na procházku. Název nese po knížeti Rudolfu Kinském, který ji nechal v roce 1825 založit.

Hlavní vstup do zahrady vede z náměstí Kinských, kam se dostanete například tramvají z Anděla. Vstup je ale možný i z ulice na Hřebenkách nebo ze strahovské strany z ulice Šermířská. Zbytek petřínského parku od zahrady odděluje Hladová zeď.

Zeď nechal podle známé pověsti vystavět ve 14. století Karel IV., který tak dával možnost chudým vydělat si během hladomoru na jídlo. Ve skutečnosti byla ale stavba zdi plánovaná. Měla totiž sloužit jako obranná hradba Menšího Města pražského a Pražského hradu, který se v něm nacházel. Původně byla čtyři metry vysoká a dva široká, měla cimbuří a obranné věže obývala stálá střelecká posádka.

V dolní části parku se nachází klasicistní letohrádek, ve kterém sídlí Národopisné muzeum.

Národopisné muzeum a Chrám sv. archanděla Michaela

Dominantou parku je Národopisné muzeum, jedna z budov Národního muzea. Místní expozice představuje návštěvníkům život venkova v 19. a 20. století. V současné době je objekt bohužel uzavřen.

Ozdobou tu býval také Chrám sv. archanděla Michaela, který stál ve vrchní části zahrady. Šlo o pravoslavný kostelík, architekturou typický pro Podkarpatskou Rus 18. století. Odtamtud byl převezen a v Praze znovu složen dohromady jako součást Národopisného muzea.

Takto vypadala stavba před požárem na podzim loňského roku.

Sbírka na kostel

V říjnu kostel zasáhl požár a velkou část stavby zničil. V současné době probíhá veřejná sbírka na obnovu stavby, přispívat zájemci mohou do listopadu tohoto roku.

Park má kromě kulturních divů i přírodní zajímavosti. Hned vedle hlavního vstupu stojí památný platan, jehož se stáří se odhaduje na více než 180 let. V zahradě se také nachází skalka s vodopádem a jezírka.

Pro děti jsou v areálu dvě hřiště, jedno v dolní a jedno v horní části parku. Zahrada je velmi dobře přístupná i pro kočárky.

Čtete také:

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto | Zdroj Luděk Sládek

Štítky Praha, procházky, tipy, Zahrada Kinských, Petřín, Kinského zahrada, muzeum, zahrada, kopec, Karel IV. Lucemburský, vinice, Národní muzeum, středověk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Vyrazte s námi do Zahrady Kinských  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.