Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Kam o víkendu? Únětice lákají do pivovaru i na cestu kolem potoka

Hledáte nové nápady na víkendové výlety? Drbna si pro vás každý týden připravuje tipy na procházky po Praze a okolí. Tentokrát se vydáme do středočeských Únětic, které jsou proslulé svým pivovarem.

Osídlení už od pravěku

Únětice se nacházejí v takzvané Pražské kotlině severozápadně od Prahy a protéká jimi Únětický potok. První zmínky o obci pochází už ze 12. století, lidé tu ale žili už mnohem dříve. Nachází se tu totiž pravěké pohřebiště z doby bronzové, jehož kultura se jmenuje po obci únětická.

Slavné únětické pivo

Vesnice je známá hlavně díky pivovaru, který tu stojí od roku 1710. Pivo se tady ale vařilo určitě alespoň o dvě století dříve. Ve dvacátém století pivovar stagnoval a přerušil výrobu, znovu se otevřel až v roce 2011. Dnes se v pivovaru pořádají různé kulturní akce. Vedle pivovarského dvora mají výběh koně, což jistě ocení hlavně děti.

Kromě pivovaru se ve vesnici nachází taky Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Jde o mohutnou barokní stavbu z 18. století, z její zahrady je výhled na okolí.

Tipy na cestu

Procházku do Únětic můžete začít třeba v Horoměřicích, kam se dostanete za pár minut autobusem z Bořislavky (metro A). Odtamtud vede cesta z kopce přes Kozí hřbety a kolem rybníka až na místo. Další možností je dojet vlakem do Roztok u Prahy, odkud vede trasa asi pět kilometrů lesíkem.

Zdatnější výletníci mohou vyrazit od zříceniny Na Babě po červené do Lysolají, odtud do Horoměřic a po zelené až do Únětic. Celá trasa má asi deset kilometrů.

Jestli vás ještě nebudou bolet nohy, můžete si výlet prodloužit i do okolních vesnic a městeček. Třeba kolem Únětického potoka vede cesta do jen pár kilometrů vzdálených Statenic, kde se můžete naobědvat ve Statenickém mlýně.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky tipy, víkend, výlet, pivovar, Únětice, Praha, Únětický potok, Panna Marie, potok, Horoměřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Únětice lákají do pivovaru i na cestu kolem potoka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.