Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kam o víkendu? Zkuste Branické skály, jsou přírodní památkou i cílem horolezců

Že už nevíte, kam ještě vyrazit na procházku? V pravidelné páteční rubrice si pro vás Drbna připravuje tipy na výlety po Praze. Tento týden se vydáme z Braníka kolem Kunratického potoka do Podolí na Branické skály a na vyhlídku Dobeška.

Na samotné Branické skály je cesta nejlepší ze zastávky Přístaviště, kam jezdí autobusy ze Smíchovského nádraží i tramvaje z centra města, nebo přímo ze zastávky Dobeška nad skalami, kam se dostanete autobusem 134 z Pankráce. To je vhodnější pro rodiny s kočárky, protože od Přístaviště je cesta poměrně do kopce.

Pokud si ale budete chtít výlet ještě trochu protáhnout, můžete své putování stejně jako Drbna začít už u zastávky Ve Studeném. Na procházce vás tak bude čekat navíc ještě park kolem Kunratického potoka nebo třeba sympatické dětské hřiště.

Po cestě také narazíte na restauraci při fotbalovém klubu ABC Braník, která má otevřené výdejní okénko.

Po procházce parkem cesta vede přes malebnou čtvrť starého Braníka a nahoru na skály. Ty tvoří dominantu celé oblasti, rozhodně je tedy neminete. Skály jsou kromě krásného výhledu na Prahu proslulé i jako naleziště zkamenělin. Své paleontologické objevy tu našel i třeba známý Joachim Barrande, po kterém se jmenuje protější břeh – Barrandov.

Do osmnáctého století se tu těžil vápenec a v Podolí se potom pálilo slavné pražské vápno. Nadšenci do geologie tu i dnes mohou najít takzvaný devonský vápenec, který zůstal v lomové stěně.

Pozadu nezůstávají Branické skály ani ve sportu – na ploše bývalého lomu jsou vytvořeny lezecké cesty, které jsou i díky dostupnosti oblíbenou lokalitou začínajících lezců.

Na vrcholu vás čeká vyhlídka architekta Davida Vávry, který se podílel například i na návrhu Paláce Akropolis. Je zde k dispozici několik laviček i prostor na piknik. Informační tabule vás navíc provedou historií areálu i jeho zajímavostmi.

Pokud nahoře dostanete hlad, můžete navštívit nedalekou prodejnu, která se jmenuje Dobeška. Na Dobešce je navíc grilovací místo přístupné všem, kdo si budou chtít v parku něco opéct. Dole v Braníku potom narazíte na několik restaurací.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Praha, procházky, tipy, Branické skály, Podolí, skála, Braník, Kunratický potok, přírodní památka, vyhlídka, horolezec, Drbna.cz, Joachim Barrande, David Vávra, ABC Braník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Zkuste Branické skály, jsou přírodní památkou i cílem horolezců  |  Praha 4  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.