Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Moučková odstoupila z pozice starostky a člena předsednictva České obce sokolské

, aktualizováno 9. března 2024, 18:45

Hana Moučková odstoupila z funkce starostky a členky předsednictva České obce sokolské. Oznámila to dnes na mimořádném jednání výboru obce, které se koná kvůli odhalení bankovního a úvěrového podvodu v obci. Podle policie se ho dopustila bývalá asistentka Moučkové.

Výbor bude volit nového starostu 27. dubna, do té doby je vedením Sokola pověřen první místostarosta Martin Chlumský. Ten novinářům řekl, že Sokol pod dočasným vedením vypíše externí audit financí a bude se dál připravovat na letní slet. Připojí se také k dědickém řízení po zaměstnankyni, která organizaci podle dosavadních zjištění Českou obec sokolskou připravila asi o 46 milionů korun.

Na vlastní žádost dnes skončil i ředitel kanceláře ČOS Marek Tesař. Jako důvod uvedl chování a postoj spolupracovníků a spolku k odstupující starostce Moučkové. Mandátu se vzdal i člen předsednictva Jan Boris Uhlíř, který tak reagoval na výsledek ankety mezi členy výboru. Jako jediný v ní nezískal důvěru. Zbývajícím 11 členům předsednictva České obce sokolské výbor důvěru vyslovil. Moučková dál zůstává v pracovním poměru s organizací a o jejím dalším působení bude vedení jednat.

Na jednání na konci dubna by členové výboru měli zvolit i zbývajícího člena předsednictva. Nový starosta by měl mít mandát do konce řádného období, které končí sjezdem v roce 2025. Chlumský dnes informoval, že o funkci má zájem. Pokud by byl zvolen starostou, musel by výbor zvolit dva nové členy předsednictva. Výbor České obce sokolské je nejvyšším orgánem spolku v období mezi sjezdy. Kandidáti na starostu i členy předsednictva se vybírají ze stávajících členů výboru. Kandidáti na starostu by měli být známí 30 dní před jednáním.

Zaměstnankyně okradla Sokol o desítky milionů. Když na podvod přišli, spáchala sebevraždu

Jedna ze zaměstnankyň České obce sokolské obrala organizaci v rámci bankovního a úvěrového podvodu o desítky milionů korun. Podařilo se jí obalamutit banku i Sokol, falšovala dokumenty na profesionální úrovni. Když se na její trestnou činnost...

Externí audit by se měl podle Chlumského zaměřit na období několika let, minimálně by to mělo být od roku 2019 nebo 2020. „Určitě nebudou výsledky za měsíc, za tři měsíce. Chceme samozřejmě hloubkový audit, dá se očekávat výsledky třeba někdy po prázdninách," řekl místostarosta České obce sokolské Miroslav Kroc. Cílem Sokolů a osobním cílem Chlumského je obnovit důvěru členské základny i veřejnosti, uvedl. V tuto chvíli prověřuje Sokol se svými právními zástupci veškeré kroky, které může organizace učinit. Konkrétní detaily jmenovat nechtěl.

Škoda zhruba 46 milionů je podle Chlumského převážně prostřednictvím dvou úvěrových účtů, které pracovnice zřídila bez vědomí a autorizace statutárních zástupců Sokola. „Tato (úvěrová) škoda se pohybuje v přibližném rozsahu kolem 26 až 30 milionů korun," řekl Chlumský. Zbytek je škoda bankovní.

Zaměstnankyně Sokola podle policie podvedla organizaci i banku a neoprávněně získala desítky milionů korun. Podle Chlumského zejména formou dvou úvěrových účtů založených bez vědomí organizace. Mluvčí pražských policistů Jan Daněk 8. února sdělil, že výše škody je nejméně 40 milionů korun. Česká obec sokolská na svém webu tehdy zveřejnila, že zaměstnankyně si vzala život v sídle organizace, když se na její trestnou činnost přišlo. Daněk dříve uvedl, že jedna z podezřelých zemřela, ale okruh podezřelých nebyl uzavřen. V pátek uvedl, že vyšetřování pokračuje beze změn.

Všesokolský slet se po šesti letech vrátí do Edenu, nabídne hromadné skladby i kondomy

Stadion pražské Slavia Fortuna Arena bude příští rok již po třetí hostit všesokolský slet, v historii už sedmnáctý. Podle pořadatelů to bude sportovní akce v republice, zúčastní se jí na dvacet tisíc cvičenců. Náklady přesáhnou 150 milionů korun,...

„Toto rozhodnutí jsem zvažovala od samého začátku, ale jsem přesvědčena, že rezignace obratem nebyla namístě a pro fungování Sokola dobrá. O tom mě přesvědčovali i kolegové z předsednictva a mnozí zástupci žup. Bylo potřeba neprodleně učinit zásadní právní kroky k minimalizaci škod a nechtěla jsem, aby bylo vedení paralyzované a čekalo se na mimořádný výbor, který rozhodne, co dál. Věřte, že by to bylo pro mě osobně daleko jednodušší, ale pro Sokol by to nebylo dobré," uvedla v prohlášení Moučková.

Někteří zástupci sokolských žup ráno při příchodu do Tyršova domu novinářům řekli, že je pro ně celá situace pořád velký šok. „Myslím si, že byla hlavně způsobena Sokolu velká morální škoda, a ta se bude těžko napravovat," řekla starostka Sokolské župy Valašské Pavlína Frýdlová.

XVII. všesokolský slet se uskuteční v létě v Praze. Rozpočet akce přesahuje podle pořadatelů 150 milionů korun, na financování se má podílet mimo jiné Národní sportovní agentura. Dalšími zdroji financí jsou podle organizátorů sletu také příspěvky a účastnické poplatky sokolů, podpoří ho i kraje, hlavní město Praha a další partneři.

V rozhovoru zveřejněném na webu České obce sokolské 4. března Moučková uvedla, že v případě zpronevěry nejde o finance tělocvičných jednot, které si rozpočty spravují samostatně.

Moučková vedla Českou obec sokolskou od roku 2011, v červnu 2022 ji obec zvolila do pátého funkčního období. Je první ženou, která tento post zastávala od založení organizace před více než 160 lety. Tesař byl ve funkci ředitele kanceláře obce sedm let. Je mimo jiné iniciátorem strategie Sokol 2030, ke které patří nová vizuální tvář spolku.

Česká obec sokolská dostává od roku 2018 na dotacích na organizaci sportu ročně přes 60 milionů korun. Dotace dříve rozdělovalo ministerstvo školství, nyní je přiděluje NSA. V roce 2022 měl Sokol téměř 160 tisíc členů, podobně jako mezi lety 2017 a 2020. Zhruba polovinu z nich tvořily děti a mládež.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Česká obec sokolská, starostka, Moučková, krimi, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr čížek

No konečně! Tahle arogantní matrona měla zmizet už dávno! Její "papalášské" chování vadilo Sokolům už sakra dlouho...

Sobota, 9. března 2024, 14:46Odpovědět

Moučková odstoupila z pozice starostky a člena předsednictva České obce sokolské  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.