Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Všesokolský slet se po šesti letech vrátí do Edenu, nabídne hromadné skladby i kondomy

Stadion pražské Slavia Fortuna Arena bude příští rok již po třetí hostit všesokolský slet, v historii už sedmnáctý. Podle pořadatelů to bude sportovní akce v republice, zúčastní se jí na dvacet tisíc cvičenců. Náklady přesáhnou 150 milionů korun, část ale poprvé v historii uhradí i stát.

„Přípravy jsme zahájili už před dvěma lety"

Slet se v Edenu konal už v letech 2012 a 2018, přesunul se tam ze stahovského stadionu Evžena Rošického. Sletový týden začne 30. června průvodem Prahou, mší v Chrámu svatého Víta, slavnostním zahájením v Národním divadle a výstupem na Petřín, kde bude rozsvícena Petřínská rozhledna. 

Oblíbení hromadné skladby, který chystají dvanáct, se ve vršovickém stadionu budou konat 4. a 5. července. „Vše dobře dopadlo, trávník je skvělý a jsme moc rádi, že můžeme umožnit sokolům realizaci jejich vrcholné akce. Jsme hrdí, že se u nás slet bude znovu konat, i pro nás jde o velice prestižní záležitost," sdělil v tiskové zprávě Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva SK Slavia Praha.

„Přípravy jsme zahájili už před dvěma lety. Minulý rok na podzim jsme předvedli hromadné skladby, následovali první nácvičné srazy, kde jsme s nimi cvičitele seznámili a naučili jsme je základní pohyby,“ popsal na tiskové konferenci Petr Svoboda, náčelník České obce sokolské, který má na starosti program.

Státu se peníze vrátí

Zúčastnit se má až dvacet tisíc cvičenců, zatím se přihlásilo osmnáct tisíc. Kromě toho přijedou i sokolové ze zahraničí. Jsou to výrazně vyšší počty než v minulých letech, v roce 2012 jich například bylo jedenáct tisíc. Pro srovnání, na olympijských hrát závodí sportovců okolo deseti tisíc. 

Rozpočet obec naplánovala na stopadesát milionů korun, už teď je ale jisté, že to bude víc. Vláda historicky poprvé zařadila slet na seznam akcí mimořádné důležitosti a akce tam od ní dostane příspěvek.

Podle Marka Tesaře, ředitele kanceláře České obce sokolské, akce státu přinese až 74 milionů korun, vrátí se mu tedy jeho dotace. Další financování jde z účastnických poplatků, příspěvků sokolů a z dalších vlastních zdrojů.

Kondomy jsou novinka, inspirovali se olympiádou

Na hromadné skladby a na sokolské gala do O2 areny si lidé budou muset koupit vstupenky. Jak řekl Tesař Pražské Drbně, ceny se budou pohybovat ve vyšších stovkách korun, jasně dané zatím nejsou. 

Sokolská obec letos změnila design, spojila se s umělcem Jaromírem 99, který připravil dvanáct grafik. Písmomalířka Klára Dočekalová pak napsala motto setu „Spojujeme.“

Účastníci si budou moci zakoupit i merchandise, upomínkové předměty. Jsou mezi nimi, trička, ponožky, ale i kondomy. „Je to i zpětná vazba z minulého sletu, co se nejvíc prodávalo, co účastníkům nejvíc chybělo. Kondomy jsou úplná novinka. Inspirovali jsme se olympijskými hrami, kde je to pravidelně k dostání a vždycky je jedno z hlavním témat, že v polovině dojdou,“ řekl pro Pražskou Drbnu Tesař, který se stará o finance a marketing akce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká obec sokolská, Eva Hradilová

Štítky Česká obec sokolská, Slavia, Eden, slet, sportovci, cvičení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všesokolský slet se po šesti letech vrátí do Edenu, nabídne hromadné skladby i kondomy  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.