Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé s covidem mohou dnes v Praze volit prezidenta z auta

Pro voliče, kteří jsou kvůli covidu v izolaci, je dnes v hlavním městě připraveno pět volebních míst. Tam nemocní odevzdají hlas přímo z auta. Ti, co se nemohou dopravit vozidlem, mohou požádat o přenosnou volební schránku.

Hlasování formou drive-inu funguje jen dnes, ve středu 11. ledna od osmi do pěti hodin odpoledne. V Praze je na to připraveno pět stanovišť, čtyři ve zbrojnicích dobrovolných hasičů v Písnici, Stodůlkách, Satalicích, Dubči, jedno na parkovišti na Letné. 

„Během úterý pražští profesionální a dobrovolní hasiči připravili tato volební místa pro provoz, který budeme technicky zajišťovat. Vytvořili zázemí pro členy volební komise a budou připraveni pomoci s technickým zajištěním,“ informoval ve zprávě pro novináře mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Hlas mohou na stanovištích odevzdat lidé, kteří mají trvalý pobyt v městské části, pro které bylo volební místo zřízeno, nebo mají voličský průkaz. K jakému volebnímu stanovišti patříte se dozvíte na stránkách magistrátu.

Kromě občanky nebo pasu si také nesmí zapomenout potvrzení od lékaře nebo hygieniků, případně čestné prohlášení o nařízené karanténě či izolaci. Ukázat mohou i potvrzení o pozitivním testu na covid.

Nemocní také mohou zažádat, aby k nim členové volební komise dorazili s přenosnou volební schránkou. Nahlásit to podle pokynů na webu Ministerstva vnitra musí do osmi hodin večer ve čtvrtek 12. ledna na magistrátu hlavního města. S urnou k nim pak přijdou během klasických volebních hodin, tedy v pátek od dvou do desíti do večera, nebo v sobotu od osmi do dvou odpoledne.

Stejný postup bude platit i pro druhé kolo, v drive-inu se bude volit 25. ledna, o urnu se může žádat do 26. ledna.

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Štítky volby, hasiči, covid, stanoviště, drive-in

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé s covidem mohou dnes v Praze volit prezidenta z auta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.