Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bohnické farmě shořelo při požáru krmivo pro zvířata. Na nové se lidé skládají ve sbírce

Během středečního požáru stodoly shořely Socioterapeutické farmě Bohnice zásoby krmiva a podestýlky na celou zimu. Pro zvířata, která pomáhají nemocným dětem i dospělým, teď hledají pomoc ve veřejné sbírce.

Stodola začala hořet ve středu odpoledne, na místo vyjeli hasiči z patnácti jednotek. „Škoda je pro chovatele obrovská. Za své vzalo více než 400 balíků slámy a 300 balíků sena, v hodnotě cca 600 tisíc korun. Stejně tak byla zničena technika za 1,6 milionu korun,“ píše se na webu sbírky. Ta má za cíl pět set tisíc korun.

Na farmě v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice se starají o třiatřicet koní, z nichž dvanáct v rámci hipoterapie pomáhá dětem s neurologickými problémy i pacientům s duševními nemocemi. K tomu na statku žijí i dvě kozy, pět ovcí a dvacet králíků.

„Život na farmě je nyní ovlivněn zásadně. Tím, že shořelo vlastně kompletní krmivo a podestýlka na celou zimní sezónu, jedeme v nouzovém režimu,“ uvedl pro redakci Pražské Drbny Filip Vrbický, ředitel Nadace Bona, která s pověřením ředitelky nemocnice sbírku pořádá.

„Hipoterapie v rámci možností probíhá, pokud to lze, snažíme se fungovat normálně,“ sdělil Vrbický.

Pražští hasiči z patnácti jednotek dnes před čtvrtou hodinou vyjeli k požáru v Bohnicích. Oheň tam zasáhl stodolu a balíky sena. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu.

Podle ředitele není požářiště bezpečné a řeší se opětovné zahoření. Prostor je staticky nebezpečný a je potřeba zajistit jeho zabezpečení proti vstupu a případnému úrazu. Podle předběžných odhadů je budovat nenávratně poškozena.

„Shořely i nové zemědělské stroje, sečka, rozmetačka, ty nám samozřejmě budou chybět také, ale v tuto chvíli je opravdu nejdůležitější zabezpečit zvířata a jejich základní potřeby,“ zdůraznil Vrbický. Z peněz chtějí nakoupit krmivo a stelivo, a také budou hledají místo, kde vše uskladnit.

Jak redakci informoval mluvčí pražských hasičů Daniel Fík, příčinu požáru stále vyšetřují.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Štítky požár, Bohnice, hasiči, stodola, farma, sbírka, statek, Psychiatrická léčebna Bohnice, Nadace BONA, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohnické farmě shořelo při požáru krmivo pro zvířata. Na nové se lidé skládají ve sbírce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.