Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V katedrále sv. Víta proběhne v úterý Dvořákův festival

V úterý 6. července zavítá Dvořákův festival v rámci Svatovítských varhanních večerů do katedrály sv. Víta. Během večera vystoupí Pražský katedrální sbor s dirigentem Josefem Kšicou a varhaníkem Přemyslem Kšicou. Dvořákův festival nabízí od června do října v šesti krajích, 25 městech a obcích více než čtyřicet koncertů. Za pořadatele o tom informovala Barbora Dušková.

Dvořákovo hudba v různých úpravách

Společným jmenovatelem koncertů je Dvořákova hudba v různých úpravách a aranžích v podání profesionálních sólistů, komorních souborů, ale třeba i v recitačním doprovodu známých herců v tradičních i méně obvyklých prostorech,“ uvedla Dušková.

Hudba Antonína Dvořáka zazní v různých úpravách a aranžích, a to v podání profesionálních sólistů, komorních souborů, ale třeba i v recitačním doprovodu známých herců v tradičních i méně obvyklých prostorech. Posluchači se budou moct těšit například na swingové Prague Rhythm Kings, herce Jana Šťastného, zpěvačky Moniku Načevua Lucii Hilscherovou nebo uskupení Prague Vivaldi ensemble.

Podpora kultury i cestovního ruchu

Ke 180. výročí narození Antonína Dvořáka přinášíme nabídku využití volného času o prázdninách a dovolených spojeného s cestováním a kulturou. Představit lákavý program s hudbou různých žánrů spojený s návštěvou našich známých i méně známých památek je cílem našeho snažení, které spočívá v podpoře kultury a cestovního ruchu,“ uvedl ředitel festivalu Jakub Hrubý.

Tímto vystoupením festival v Praze nekončí a posluchači se budou moct těšit na koncert, který se odehraje v kostele sv. Štěpána v Praze 8. září. To znamená přesně v den Dvořákova narození. Kostel je se skladatelem spojen tím způsobem, jelikož se zde v roce 1849 oženil.

Kromě Prahy se festival uskuteční například v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory. Zde herec Jan Čenský zarecituje básně na dvořákovské motivy za zvuku varhan, za nimiž usedne Aleš Bárta.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky ČR, hudba, Dvořákův festival. katedrála, Pražský hrad, Antonín Dvořák, festival, koncert, Katedrála svatého Víta, kultura, herec, Praha, Jan Šťastný, Jan Křtitel, Aleš Bárta, Jan Čenský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V katedrále sv. Víta proběhne v úterý Dvořákův festival  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.