Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté dnes blokovali dopravu na Nuseláku. Další blokádu chystají na zítřek

Aktivisté z organizace 3 °C pro Ukrajinu v úterý opět v rámci demonstrace zastavili dopravu. Tentokrát se posadili před auta na Nuselském mostě a z vozovky je museli stejně jako včera odnést těžkooděnci. Další blokádu plánují na zítřek, místo ale neoznámili.

Naštvaní řidiči demonstrantům vytrhli bannery

Sedm aktivistů se do silnice na jednom z konců Nuselského mostu posadilo krátce po osmé ranní a zablokovalo celý pruh směrem do centra. Drželi bannery s hesly a odmítali se hnout, i když na ně aštvaní řidiči pokřikovali a vytrhli jim i bannery.

„Policie dorazila rychle, během deseti minut," řekla redakci Pražské Drbny mluvčí Extinction Rebellion Česká republika Veronika Holcnerová. Těžkooděnci museli každého z demonstrantů po jednom ze silnice odnést na chodník a poté je odvezli na služebnu.

Další blokáda bude zítra

„Je to součást mezinárodních klimatických akcí, které budou probíhat třeba i ve Velké Británi, Německu či Kanadě. A na zítřek plánujeme další pražskou blokádu," oznámila Holcnerová.

Na případný průjezd sanitky nebo na nebezpečnou situaci jsou aktivisté připraveni. „Dnes jsme měli vypracovaný systém. Pokud by zachránka jela, jeden člověk, který situaci monitoruje, by dal signál a cestu uvolníme,“ doplnila.

VIDEO: Aktivisté zablokovali dopravu na Vítězném náměstí. Hrozí jim vysoká pokuta

Dvě skupiny aktivistů z iniciativy 3 °C pro Ukrajinu dnes ráno zablokovaly přechod na Vítězném náměstí v Dejvicích. Chtějí přimět vládu, aby snížila teplotu ve školách a kancelářích a omezila tak závislost země na plynu z Ruska.

Aktivisté protestují za snížení teplot

Policisté, kteří na místo dorazili, osoby vyzvali k opuštění komunikace, osoby policejní výzvu neuposlechli, a tak je policisté za použití donucovacích prostředků přemístili mimo komunikaci. Všechny osoby jsou podezřelé z přestupku, za který jim hrozí pokuta ve výši až deset tisíc korun,“ pověděla redakci policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Aktivisté z organizace Extinction Rebellion Česká republika, kteří za akcí stojí, se takto snaží tlačit na vládu, aby přestala nakupovat plyn z Ruska a financovat tak válku Vladimira Putina. Už včera se posadili do vozovky u přechodu na Vítězném náměstí.

„Iniciativa 3 °C pro Ukrajinu - 3 °C for Ukraine požaduje, aby vláda přijala legislativu, která sníží naši spotřebu plynu, a přidala se tak k ekonomickým sankcím proti Rusku: abychom se podíleli na zastavení války na Ukrajině a začali smysluplně snižovat emise skleníkových plynů, které ohrožují naše právo na budoucnost na planetě schopné udržet lidský život," píše se na Facebooku organizace.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Extinction Rebellion Česká republika

Štítky blokáda, aktivisté, Nuselský most, doprava, Praha, Ukrajina, Česko, Extinction Rebelion, Rusko, Vladimir Vladimirovič Putin, ruská invaze na Ukrajinu, Německo, Kanada, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Aktivisté dnes blokovali dopravu na Nuseláku. Další blokádu chystají na zítřek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.