Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Aktivisté opět vyrazili na pochod mezi auty. Odpůrce je z mostu polil tekutinou

Dnes po šesté hodině večerní vyrazili aktivisté z hnutí Poslední generace na už třináctý pochod silnicí za zklidnění pražské dopravy a snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině. Aktivisté před pochodem informovali, že by průvod měl být bez policejního doprovodu, což se však nestalo. Průvod míří z ulice V Holešovičkách po trase dlouhé dva kilometry do ulice Argentinská v Holešovicích.

Aktivisté se báli, že budou bez doprovodu policie

Asi padesát aktivistů, kteří usilují o snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině, se sešlo v ulici V Holešovičkách, odkud po šesté hodině vyrazili na pochod do Argentinské ulice.

„Policie nám dala vědět, že další pražský pochod nebudou doprovázet. Nemají takovou povinnost, takže se proti tomu nedá celkem nijak ohradit,“ informovala naši redakci koncem minulého týdne mluvčí Poslední generace Veronika Holcnerová„Vypadá to jako taková lehká forma tlaku na ukončení protestů, protože všem je jasné, že se to může nějak zvrhnout,“ doplnila.

Její slova se však nepotvrdila. Na dnešní pochod dohlížejí policisté stejně jako při minulých pochodech. „Pražská policie bude dohlížet na oznámený pochod v celém jeho průběhu,“ řekl dnes naší redakci mluvčí policie Jan Rybanský„Policisté se zaměří na dodržování veřejného pořádku a na případné komplikace v dopravě. Budou to kolegové z pořádkové a dopravní policie a také členové antikonfliktního týmu,“ dodal.

Pochod probíhá bez větších komplikací, řidiči na aktivisty troubí a jeden z lidí, kteří nesouhlasí s jednáním aktivistů, na část z nich vylil z mostu tekutinu a z místa utekl.

Nesmyslem proti nesmyslu. Recesisté chtějí rychlost v Praze zvýšit na 120 kilometrů v hodině

Studenti Andrej Lutčenko, Matěj Kotulán a Marek Šrajer si začali dělat legraci z aktivistů, kteří skrze pochody v silnici usilují o snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině. Založili iniciativu 120 pro Prahu a na pochody...

Aktivisté chtějí v protestech pokračovat, dokud nenastanou změny

Cílem aktivistů je dosáhnout snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině. Argumentují například tím, že i pražští politici před volbami slibovali bezpečnější a klidnější ulice. „Omezení intenzity automobilové dopravy je nutné i pro dodržení klimatického závazku. Politici to vědí, ale přes všechny sliby pro to nic nedělají. Naopak, plánují další předražené stavby dálnic a tunelů, které do Prahy přivedou ještě víc aut,“ píše jeden z organizátorů pochodů Michal Pech v prohlášení pro novináře.

„Praha není nafukovací. Pojďme jim ukázat, že mají jednat v zájmu všech obyvatel. Ne v zájmu výrobců aut a pro své pohodlí. Když politici selhávají, je čas probudit občanskou společnost,“ doplnil Michal Pech.

Skupina Poslední generace chce v protestech pokračovat, dokud nenastanou změny. „Jsme optimističtí. Kampaň je úspěšná. Roste počet účastníků, přidávají se k nám další spolky a hnutí a zahajujeme jednání s pražskými politiky. Věřím, že dosáhneme svého a z Prahy se stane město pro lidi, ne jen pro auta,” okomentoval průběh kampaně Pech.

POLITICKÁ KORIDA: Zavést maximálně třicítku pro auta v Praze? Odpovídají zastupitelé

V posledních týdnech dopravu v Praze blokují aktivisté, kteří požadují zavedení rychlostního limitu ve městě ve výši třicet kilometrů v hodině. Jde o nápad, který je možné aplikovat, nebo jen o nesmyslný požadavek aktivistů? Na dotaz, zda by v...

Třicítka ve městě rozděluje i zastupitele

Zavedení rychlostního limitu rozděluje i zastupitele. „Říct, že po celé Praze zavedeme třicítku, je za mě aktivistický nesmysl,“ uvedl pro Pražskou Drbnu předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher.

„Zóna 30 má v rezidenčních oblastech řadu přínosů. To ví dobře v Paříži i v Rybitví. V Paříži platí na 60 procentech území. V Praze 7 máme třicítku mimo hlavní komunikace od roku 2017. Více jak pět let to funguje a veškerá zkušenost říká, že jde o pozitivní opatření, které prospívá všem: chodcům, cyklistům i řidičům, protože zůstane před prechody více místa pro parkování,“ uvedl k případnému zavedení limitu opoziční zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě).

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Novák

Co ekologický aktivista to retardovaný Pražák. Kdyby bydlely na vsi a museli pracovat na zahradách nebo domu tak by na takové hovadiny čas neměly. Měl je z toho mostu rovnou pochcat aby věděli jak chutná zápach potu a práce.

Pátek, 12. května 2023, 10:51Odpovědět

Anna Nováková

Jestli opravdu stojí o Prahu pro lidi, tak ať vyprovodí z Prahy naplavené Moraváky, Ukrajince a Slováky i s jejich rodinami a pak to zase bude místo k životu. Jinak na požadavky na plošnou třicítku bych dala plošnou odpověď: "Nacher si!"
A když jsou takoví frajeři a mocí mermo chtějí protestovat proti dopravním prostředkům, ať jdou proti vlakům, jako třeba Iveta Bartošová, ta to dokázala.

Pátek, 12. května 2023, 00:10Odpovědět

Arne Springorum

Nevidim, jak pan Nacher prisel na 60% v Parizi, uz 2020 to bylo 85%, asi nas chce manipulovat se zestaralou informaci. Na mne to vypada dost jako plosna tricitka... Podivejte se sami: twitter.com/_dmoser/status/1413493256256729088 (zdroj je mesto Pariz (Mairie de Paris)

Čtvrtek, 11. května 2023, 12:28Odpovědět

Smazaný uživatel

Měl jim na hlavy vylík kýbl sr..ek a ne sodovku.

Středa, 10. května 2023, 22:27Odpovědět

Pacel Kohout

Kdo se bojí, nesmí do lesa, v tomhle případě mezi auta. Pokud si berou jako rukojmí tisíce lidí, tak musí počítat, že se jim může něco stát, zvláště na silnici, na které nemají co dělat. Mě osobně se nelíbí, že na ně policie dohlíží, jistě by mohli dělat užitečnější práci, než hlídat někoho, kdo by měl dostat přes hubu...

Středa, 10. května 2023, 22:13Odpovědět

Tomáš Jedno

Jasně, takže pár psychicky narušených jedinců, jednoduše potřebují dokázat do médii, že mají vycházky a musí blokovat svět kolem nich.

Středa, 10. května 2023, 20:00Odpovědět

Aktivisté opět vyrazili na pochod mezi auty. Odpůrce je z mostu polil tekutinou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.