Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nesmyslem proti nesmyslu. Recesisté chtějí rychlost v Praze zvýšit na 120 kilometrů v hodině

Studenti Andrej Lutčenko, Matěj Kotulán a Marek Šrajer si začali dělat legraci z aktivistů, kteří skrze pochody v silnici usilují o snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině. Založili iniciativu 120 pro Prahu a na pochody aktivistů začali chodit s recesistickými cedulemi s nápisy jako „Jen komunisté jezdí 30” nebo „120 v hodině patří každé rodině”. Naší redakci mladíci pověděli, jak své jednání vidí. „Nesmyslem proti nesmyslu. S nima se stejně nedá už argumentovat nějak racionálně, tak na to upozorníme takhle,“ popsal postoj iniciativy jeden z protestujících Matěj Kotulán.

„Nesmyslem proti nesmyslu. S nima se stejně nedá už argumentovat nějak racionálně“

Skupina mladíků se poprvé objevila na pochodu aktivistů, kteří usilují o zavedení rychlostního limitu ve výši 30 kilometrů v hodině, ve středu 29. března. Tam přišli s košťaty, na kterých měli přilepené satirické plakáty. Ty nesly nápisy jako například „Jen komunisté jezdí 30”, „120 v hodině patří každé rodině” nebo „Když pojedu 30, nikdy u Tesca za 5 minut nebudu.”

„Přišli jsme z důvodu, že si myslíme, že třicítka po Praze nebo konkrétně po centru je naprosto neakceptovatelná. Třeba konkrétně mně by trvala cesta z domu do kanceláře na Vyšehradě asi dvě hodiny podle tady té teorie. Zatím se to drží okolo té hodinky, když je špička,“ řekl našemu redaktorovi během první ze dvou akcí jeden z iniciátorů 120 pro Prahu Marek Šrajer.

„Představa, že se bude jezdit třicet, mě teda dost děsí, protože můj čas je poměrně drahej a tady ti lidé by s ním chtěli plýtvat dost solidním způsobem,“ dodal Šrajer.

„Nesmyslem proti nesmyslu. S nima se stejně nedá už argumentovat nějak racionálně, tak na to upozorníme takhle,“ popsal postoj iniciativy další z protestujících Matěj Kotulán. „Jsme rozhodně odpůrci,“ odpověděl Kotulán na dotaz, zda jsou on a jeho kolegové spíš odpůrci, nebo příznivci snížení rychlostního limitu.

Realita, nebo recese?

Na úterním pochodu aktivistů za třicítku se studenti objevili znovu, tentokrát přišli vybaveni kromě košťat a cedulí s humornými hesly také velkou plachtou s nápisem „120 pro Prahu. Vrn... vrn...“ a letáčky, na kterých stojí „120 km/h pro všechny. I Váš čas je drahý!!!“

Sami studenti sice občas přiznávají, že jde o recesi, ale vzápětí tvrdí, že jde o naprosto vážnou věc. „Tohle není vtip, to je vážná věc. My se snažíme šetřit čas druhých, protože víme, jak je ten čas drahej i pro nás,“ řekl během úterního protestu Matěj Kotulán. „Náš cíl je nedopustit, aby tady byla ta třicítka, protože to je skutečně nesmysl a snažíme se na to upozornit satirou a vtipem celkově,“ doplnil Šrajer.

Na zastupitelstvo se studenti zatím nechystají

„Na druhou stranu, když se lidi naučí jezdit 120, pak nebude problém s nebezpečím pro chodce, protože chodci budou utíkat, když se budou bát. Naučí se, že nemají chodit kolem silnice, to je správně,“ řekl s úsměvem Kotulán.

Studenti nevyvrátili ani to, že by šli své návrhy přednést na pražské zastupitestvo stejně jako to udělali aktivisté bojující za třicítku v Praze. „Zatím se tam nechystáme, ale budeme o tom určitě uvažovat. Když bude dostatečná podpora, tak jasně,“ uzavřel student.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky aktivisté, doprava, recese, 120 pro Prahu, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nesmyslem proti nesmyslu. Recesisté chtějí rychlost v Praze zvýšit na 120 kilometrů v hodině  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.