Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Odsuďte je a řekněte, že jsou to teroristé, píší Svobodní primátorovi kvůli aktivistům

Aktivisté z iniciativy Poslední generace od začátku března zatím jedenáctkrát uspořádali pochod silnicí, aby upozornili na to, že si přejí snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině. Zástupci vedení Prahy se s aktivisty sešli a primátor Bohuslav Svoboda (ODS) je vyzval k ukončení blokád a zahájení věcné diskuse. Kvůli tomuto kroku napsali členové strany Svobodných primátorovi otevřený dopis, ve kterém ho vyzývají k tomu, aby pražští politici hnutí Poslední generace odsoudili a jeho členy nazvali teroristy.

Aktivisté uspořádali zatím jedenáct pochodů Prahou

Aktivisté z hnutí Poslední generace uspořádali od začátku března v Praze jedenáct pochodů, kterými blokují silnice v hlavním městě. Jejich cílem je plošné snížení rychlostního limitu v metropoli na 30 kilometrů v hodině.

Zástupci vedení Prahy se v minulém týdnu s aktivisty sešli a vyzvali je k ukončení blokád a zahájení věcné diskuse. „Pokud budou blokády pokračovat, tak to diskuzi zarazí a všeobecně prospěšného výsledku nedosáhneme," napsal Bohuslav Svoboda na twitteru a navrhl zřízení pozice zmocněnce pro zklidnění dopravy, který by měl být prostředníkem mezi diskutujícími stranami.

VIDEO: Třicítkáři pokračují v protestech. Tentokrát oblékli plynové masky

Aktivisté z iniciativy Poslední generace dnes po půl šesté vyrazili na jedenáctý pochod Prahou za zklidnění dopravy. Skupina aktivistů vyrazila z Florence ulicí Ke Štvanici na Rohanské nábřeží a přes Těšnovský tunel a Dvořákovo nábřeží k budově...

Nesmyslem proti nesmyslu. Recesisté chtějí rychlost v Praze zvýšit na 120 kilometrů v hodině

Studenti Andrej Lutčenko, Matěj Kotulán a Marek Šrajer si začali dělat legraci z aktivistů, kteří skrze pochody v silnici usilují o snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině. Založili iniciativu 120 pro Prahu a na pochody...

„Apelujeme na vás, abyste vy, pražští politici, jednoznačně hnutí Poslední generace odsoudili,“ píší Svobodní primátorovi

Několika pochodů aktivistů se jako protistrana zúčastnili i členové strany Svobodní, kteří si ze setkání udělali politickou kampaň. „My chceme svobodu na silnicích, myslíme si, že když motory fungují v ideálním stavu, tak jezdí spíš na sedmdesát než na třicet a naopak spotřeba aut je podle nás daleko větší, když se jezdí pomalu,“ řekl při jednom z protestů naší redakci Libor Vondráček (Svobodní) a přiznal, že jejich protiakce je součástí kampaně k blížícím se volbám do Evropského parlamentu.

Právě zástupci Svobodných poslali začátkem týdne primátorovi Prahy otevřený dopis týkající se komunikace mezi městem a aktivisty. „Aktivisté za omezení rychlosti si právem vysloužili opovržení nejširší veřejnosti. Nejen řidičů. Vy, pražští politici, dopřáváte však těmto nebezpečným teroristům sluchu. Jednáte s nimi. Implicitně přijímáte jejich morální, ideologické a politické teze. Dáváte jim punc jakési relevance. Stavíte se proti pokojným občanům. Také na vás ulpí vina, až jednoho dne aktivisté české filiálky Poslední generace zablokují dopravu po celé Praze. Také na vás ulpí vina, až kvůli jejich protestu nedoveze sanitka včas pacienta do nemocnice,“ napsal primátorovi místopředseda strany Svobodní Luboš Zálom.

„Apelujeme na vás, abyste vy, pražští politici, jednoznačně hnutí Poslední generace odsoudili a nazvali je tak, jak si zaslouží: teroristé. Apelujeme na vás, abyste proti nim postupovali všemi zákonnými prostředky a chránili tak zájmy pokojných občanů. Jinak se stavíte na jejich stranu: na stranu nepřátel lidí,“ uzavřel Zálom dopis.

POLITICKÁ KORIDA: Zavést maximálně třicítku pro auta v Praze? Odpovídají zastupitelé

V posledních týdnech dopravu v Praze blokují aktivisté, kteří požadují zavedení rychlostního limitu ve městě ve výši třicet kilometrů v hodině. Jde o nápad, který je možné aplikovat, nebo jen o nesmyslný požadavek aktivistů? Na dotaz, zda by v...

„Vnímám výroky pana Záloma za značně problematické a potenciálně ohrožující,“ reaguje mluvčí aktivistů

Aktivisté upozornili na to, že v rámci kampaně 30 pro Prahu pořádají poklidné a řádně nahlášené pochody v rámci jejich ústavou zaručeného práva na protest. „Označovat tyto protesty za terorismus by bylo směšné, kdyby to zároveň neznamenalo pohrdání našimi demokratickými právy a snahu o jejich omezení. Z toho důvodu vnímám výroky pana Záloma za značně problematické a potenciálně ohrožující,“ uvedla pro redakci Pražské Drbny mluvčí Poslední generace Veronika Holcnerová.

Podle Holcnerové probíhá mezi aktivisty a primátorem věcná diskuze o zklidnění pražské dopravy a potenciálním naplnění jejich požadavku. „Věřím, že dopis pana Záloma a Svobodných tento dialog ani v nejmenším nenaruší. Nesnažíme se tu prosazovat vůli malé skupinky lidí. Bojujeme za většinu Pražanů, která si zklidnění dopravy přeje, jak se ukázalo v nedávném reprezentativním průzkumu,“ uvedla mluvčí aktivistů.

Bohuslav Svoboda uvedl, že ukončení blokád silnic bylo jednou z podmínek pro jeho další jednání se zástupci Poslední generace a dalších iniciativ. „Protože blokády pokračují a další jsou plánované, oznámil jsem dnes, že za těchto okolností považuji další jednání za bezpředmětná,“ sdělil Bohuslav Svoboda pro naši redakci.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Svobodní

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Svobodní, dopis, primátor, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odsuďte je a řekněte, že jsou to teroristé, píší Svobodní primátorovi kvůli aktivistům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.