Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Třicítkáři pokračují v protestech. Tentokrát oblékli plynové masky

Aktivisté z iniciativy Poslední generace dnes po půl šesté vyrazili na jedenáctý pochod Prahou za zklidnění dopravy. Skupina aktivistů vyrazila z Florence ulicí Ke Štvanici na Rohanské nábřeží a přes Těšnovský tunel a Dvořákovo nábřeží k budově pražského magistrátu. Dnes poprvé si demonstrující vzali rekvizity, kterými upozorňovali na otrávený vzduch v Praze. V průvodu tak byli vidět lidé v plynových maskách nebo respirátorech.

Aktivisté chtějí zklidnění dopravy kvůli zvýšení bezpečnosti a nižším emisím

Po půl šesté se začali na Florenci potkávat aktivisté, kteří následně vyrazili na předem avizovanou trasu k budově magistrátu na Mariánském náměstí. Na průvod dohlíží policisté.

Dnešní pochod má poprvé téma. Je jím znečištěné ovzduší. „Zdraví škodlivé zplodiny a prach z automobilového provozu několiknásobně překračuje povolené limity a způsobuje chronická onemocnění a předčasná úmrtí. NO2 má každoročně v Praze na svědomí několik stovek předčasných úmrtí. V Praze je situace nejhorší z celé České republiky,“ píší aktivisté na facebookové stránce události.

V průvodu jsou k vidění lidé v plynových maskách nebo s nasazenými respirátory.

„Praha není nafukovací“

Cílem aktivistů je dosáhnout snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině. Argumentují například tím, že i pražští politici před volbami slibovali bezpečnější a klidnější ulice. „Omezení intenzity automobilové dopravy je nutné i pro dodržení klimatického závazku. Politici to vědí, ale přes všechny sliby pro to nic nedělají. Naopak, plánují další předražené stavby dálnic a tunelů, které do Prahy přivedou ještě víc aut,“ píše jeden z organizátorů pochodů Michal Pech v prohlášení pro novináře.

„Praha není nafukovací. Pojďme jim ukázat, že mají jednat v zájmu všech obyvatel. Ne v zájmu výrobců aut a pro své pohodlí. Když politici selhávají, je čas probudit občanskou společnost,“ doplnil Michal Pech.

Skupina Poslední generace chce v protestech pokračovat, dokud nenastanou změny. „Jsme optimističtí. Kampaň je úspěšná. Roste počet účastníků, přidávají se k nám další spolky a hnutí a zahajujeme jednání s pražskými politiky. Věřím, že dosáhneme svého a z Prahy se stane město pro lidi, ne jen pro auta,” okomentoval průběh kampaně Pech.

Nesmyslem proti nesmyslu. Recesisté chtějí rychlost v Praze zvýšit na 120 kilometrů v hodině

Studenti Andrej Lutčenko, Matěj Kotulán a Marek Šrajer si začali dělat legraci z aktivistů, kteří skrze pochody v silnici usilují o snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině. Založili iniciativu 120 pro Prahu a na pochody...

POLITICKÁ KORIDA: Zavést maximálně třicítku pro auta v Praze? Odpovídají zastupitelé

V posledních týdnech dopravu v Praze blokují aktivisté, kteří požadují zavedení rychlostního limitu ve městě ve výši třicet kilometrů v hodině. Jde o nápad, který je možné aplikovat, nebo jen o nesmyslný požadavek aktivistů? Na dotaz, zda by v...

Jasno není ani mezi zastupiteli

Zavedení rychlostního limitu rozděluje i zastupitele. „Říct, že po celé Praze zavedeme třicítku, je za mě aktivistický nesmysl,“ uvedl pro Pražskou Drbnu předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher.

„Zóna 30 má v rezidenčních oblastech řadu přínosů. To ví dobře v Paříži i v Rybitví. V Paříži platí na 60 procentech území. V Praze 7 máme třicítku mimo hlavní komunikace od roku 2017. Více jak pět let to funguje a veškerá zkušenost říká, že jde o pozitivní opatření, které prospívá všem: chodcům, cyklistům i řidičům, protože zůstane před prechody více místa pro parkování,“ uvedl k případnému zavedení limitu opoziční zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana N

Čižinský je odstrašující příklad, jak udělat dopravní nesmysly. Jeho plastové zelené patníky jsou opravdu peklo Prahy 7. A jak 30 udělá více místa u přechodu?Na Praze 7 jsou asi všechny ulice hlavní, protože 30 jsem si tam nikde nevšimla a rozhodně se tam 30 nejezdí, tak ať neplácá nesmysly nebo se jde do těch ulic podívat. Nejlepší jsou tam cestovatelé MHD, co nechápou rozdíl mezi jízdním pruhem a chodníkem a lezou bez skrupulí na zastávce MHD čekat na tramvaj do jízdního pruhu. Lidská blbost je věčná.

Středa, 26. dubna 2023, 06:34Odpovědět

VIDEO: Třicítkáři pokračují v protestech. Tentokrát oblékli plynové masky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.