Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté opět blokovali dopravu, tentokrát na Nuselském mostě

Dopravu na Nuselském mostě dnes ráno zablokovali aktivisté ze spolku Poslední generace. Stejný protest uspořádali dvakrát už v minulém týdnu, kdy pochodovali ze Štvanice k Národnímu muzeu. Jejich cílem je snížení rychlostního limitu na území Prahy na 30 kilometrů v hodině.

Troubení i občasná nadávka

Asi patnáct účastníků se sešlo na Vyšehradě a následně se za dohledu policie vydali po silnici směrem do centra. S sebou měli cedule s nápisy „Přidej se dříve, než bude pozdě" a „Místo karafiátů konec patriarchátu". 

Rychlost dopravy v tu chvíli příliš neomezovali, ranní špička už se o to postarala. Řidiči se proto ani příliš nerozčilovali, občas se ozvalo zatroubení a pochodující počastovali i nadávkami, ovšem z druhého pruhu.

Když potřebovalo projet policejní auto se zapnutou sirénou, ustoupili aktivisté na stranu. Nuselský most přešli asi za 15 minut, pak pokračovali na Legerovu.

Chceme město pro lidi, ne pro auta"

Výzkumy ukazují, že snížení rychlosti z 50 na 30 km/h zásadně sníží riziko úmrtí chodce či cyklisty při srážce s vozidlem. Při rychlosti 50 km/h dojde k úmrtí 8 z 10 chodců, při rychlosti 30 kilometrů za hodinu je to jen 1 z 10. Změna rychlosti na 30 kilometrů v hodině je jednoduchý a účinný nástroj ke zvýšení bezpečnosti, ale také k omezení hluku a znečištění ovzduší a zvýší i plynulost dopravy, takže si příliš nepohorší ani řidiči,” uvedla v tiskové zprávě Jarmila Johnová, zakladatelka organizace Pražské matky.

Aktivisté ze skupiny Poslední generace dnes ráno opět zablokovali provoz na magistrále ve směru od Štvanice k hlavnímu nádraží a zopakovali tak své jednání ze středečního rána. Jejich protest je zaměřený na snížení rychlostního limitu na území...

Protestující také připomínají, že si hlavní město odsouhlasilo klimatický plán, který počítá s se snižováním snižování objemu automobilové dopravy a podporou alternativních způsobů přepravy. Praha podle nich tento plán ale neplní. 

„Chceme město pro lidi, ne pro auta. Protesty budeme opakovat, dokud se takovým městem Praha nestane. Lidé mají právo na město, ve kterém mohou vést spokojený a naplněný život a využívat ulice ve svém okolí k setkávání se sousedy, ne k proplétání se mezi auty," oznámil jeden z organizátorů Arne Springorum.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky protest, auto, doprava, Nuselský most, rychlost, policie, pochod, blokádat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Aktivisté opět blokovali dopravu, tentokrát na Nuselském mostě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.