Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Namalovat, smazat a zase namalovat. Bizarní příběh klikaté čáry v centru Prahy nekončí

V uplynulém týdnu se na dlažbě v Týnské uličce v historickém centru Prahy objevila bílá klikatá čára. Jde o dopravní značení, které účastníky provozu upozorňuje na místo vyžadující zvýšenou opatrnost. Část veřejnosti se proti značení ohradila s tím, že se hodí spíš na magistrálu nebo dálnici než do úzké uličky v centru hlavního města. O pár dní později bílá klikatá čára, která během chvíle získala přezdívku Pražský krokodýl, zmizela. Kdyby si však někdo myslel, že důvodem odstranění bylo to, že na některé kolemjdoucí působí značení hůř než kdejaký street art začínajícího umělce, byl by na omylu. Pražský krokodýl by se totiž měl do Týnské uličky znovu vrátit.

„To šel někdo s bílou barvou z hospody?“

Dvě bílé klikaté čáry, které upozorňují na místo vyžadující zvýšenou opatrnost, se v Týnské uličce objevily během uplynulého týdne, ve středu 22. února o nich pak začali diskutovat lidé na sociálních sítích.

„To šel někdo s bílou barvou z hospody?“ ptal se v diskuzi pod fotkou klikaté čáry na Facebooku Jakub Lepš„Nejvíc mě na tom překvapuje, že klikatou bílou čáru v historickém centru na historické dlažbě klidně někdo namaluje, ale namalovat tam pruh pro cyklisty, to jsou kecy až na půdu,“ přisadil Tomáš Kapler.

Bílá klikatá čára na místě vznikla kvůli bezpečnosti lidí vycházejících z domů

Dopravní značení bylo navrženo odborem dopravy Prahy 1 na opakovanou žádost rezidentů přilehlých domů kvůli bezpečnosti chodců. „Vodorovné značení bylo realizováno na základě požadavků místních občanů v lokalitě Týnská ulička číslo 7 a 10 z důvodu upozornění řidičů na místo vyžadující zvýšenou opatrnost v místě vchodu budovy v nejužším místě komunikace s šíří chodníku 0,4 metru,“ vysvětlil naší redakci místostarosta Prahy 1 David Bodeček (Piráti), který sám označil klikatou čáru za druhý ze sedmi dopravních divů Prahy 1, tím prvním je podle něj kruhový objezd u Prašné brány.

Po kritice na sociálních sítích došlo k odstranění dopravního značení, které v bezprostředním okolí památkově chráněných budov působí na pohled bizarně. Důvodem odstranění však nebyla samotná kritika nebo neestetický vzhled.

Příběh Pražského krokodýla nekončí

Kdo tedy rozhodl o tom, že se má klikatá čára odstranit a proč? „Značka byla odstraněna Technickou správou komunikací z důvodu řádného nepřilnutí barvy k povrchu patrně kvůli zvýšené vlhkosti v době nátěru,“ popsal redakci Pražské Drbny radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO).

Z fotek je zřejmé, že komunikace po částečném odstranění nátěru nevypadá jako před jeho realizací, to však podle Ryvoly není finální stav. „Ještě se bude dočisťovat,“ vysvětlil a dodal, že značení bylo odstraněno v rámci reklamace.

Tím však příběh Pražského krokodýla zřejmě nekončí, měl by se totiž malovat znovu. „Buď se počká na teplejší a sušší počasí, patrně konec května, nebo se do té doby vymyslí jiné řešení na zvýšení bezpečnosti dané lokality,“ uzavřel Ryvola.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto David Bodeček

Štítky doprava, značení, klikatá čára, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Namalovat, smazat a zase namalovat. Bizarní příběh klikaté čáry v centru Prahy nekončí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.