Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Praze dochází ubytování pro uprchlíky. Prostory by mohla uvolnit armáda

I když zájem u služby Krajského asistenčního centra pro pomoc Ukrajině postupně klesá, Praha se stále potýká s nedostatkem ubytovacích kapacit. Primátor hlavního města Zdeněk Hřib proto vyzval armádu, aby zázemí uprchlíkům poskytla ve svých objektech.

„Musíme si být jisti, že lidi nenaženeme k obchodníkům s bílým masem"

„Krizový štáb hlavního města Prahy požádal krajské vojenské velitelství hlavního města Prahy k zajištění ubytovacích kapacit v objektech Armády České republiky,“ uvedl Zdeněk Hřib (Piráti) na tiskové konferenci v asistenčních centru, které nově sídlí ve Vysočanech. „Chceme se vyhnout tomu, aby lidé museli být ve stanech. To považujeme za krajní řešení,“ dodal.

Hřib také oznámil, že vyzval Ústřední krizový štáb k určení styčného zaměstnance, který bude komunikovat s koordinátory dlouhodobého ubytování v jednotlivých krajích. Chce tak podle vlastních slov předejít posílání uprchlíků do nebezpečných míst. „Bude nutné vytvořit síť lidí deklarovaných samosprávami, kteří jsou schopni ubytování prověřit. Musíme si být jisti, že ty lidi nenaženeme k obchodníkům s bílým masem,“ zdůraznil.

V tělocvičnách zůstává skoro tři sta lidí

Jak novinářům sdělil ředitel pražských hasičů Luděk Prudil, v provizorním ubytování v tělocvičnách zůstává 284 osob. „Jsou tam proto, že městské části si přály, aby tam zůstali, protože s nimi pracují. Pouštějí je do jiných kategorií bydlení, umísťují děti do škol, hledají jim práci,“ oznámil Prudil.

Kromě nedostatku dobrovolníků funguje asistenční centrum bez problémů. Hasiči podle Prudila přes klidnější velikonoční víkend vychytali technické nedostatky, a jak řekl ředitel krajského ředitelství policie Petr Matějíček, v nové oblasti nevznikají ani žádná bezpečnostní rizika.

Nedochází k žádné eskalaci tuberkulózy. To byl mýtus, kterým jsme byli v posledních týdnech konfrontováni

Omezen není ani provoz zdravotnické záchranné služby, která se stará o nemocné uprchlíky. „V tuto chvíli se jedná o koordinaci chronicky nemocných, často i s postcovidovým syndromem. Stále vozíme okolo 30 covid pozitivních za den,“ uvedl ředitel pražských záchranářů Petr Kolouch a dodal, že k tísňovým výzvám vyjedou 15 až 20krát za den. „Nedochází k žádné eskalaci tuberkulózy. To byl mýtus, kterým jsme byli v posledních týdnech konfrontováni,“ zdůraznil na závěr Kolouch.

Celkem bylo v pražském asistenčním centru od začátku jeho fungování odbaveno 73695 osob. Nejdříve sídlilo v budově knihovny na Mariánském náměstí, poté bylo přesunuto do Kongresového centra na Vyšehradě.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Vysočany, uprchlíci, Ukrajina, pomoc, ubytování, Praha, uprchlík, Zdeněk Hřib, hlavní město, Armáda České republiky, Česká pirátská strana, Petr Kolouch, Ústřední krizový štáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praze dochází ubytování pro uprchlíky. Prostory by mohla uvolnit armáda  |  Praha 9  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.