Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha 10 žádá odstranění automatu na kratom u metra Strašnická

Praha 10 požaduje odstranění prodejního automatu na návykový rostlinný stimulant kratom, který je umístěn v podchodu poblíž stanice metra Strašnická. Vyplývá to z usnesení rady městské části. Prostory spravuje Technická správa komunikací, která je pronajímá soukromému provozovateli.

Podle mluvčí Barbory Liškové TSK firmu požádala o odstranění přístroje, ale s ohledem na to, že kratom není nelegální, nemůže být jeho přítomnost důvodem k ukončení nájmu.

Kratom je původně asijský přípravek z listů tropického stromu Mitragyna speciosa, který má na člověka v malém množství stimulační a ve větším tlumící účinky. V Česku je volně prodejný, i když jeho nadměrné užívání může vést k závislosti. Kromě e-shopů je možné látku koupit právě i v takzvaných Kratomatech.

Otázku již řeší i vláda, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v polovině února uvedl, že pokud se do dvou měsíců nepodaří připravit jinou legislativní regulaci, chce kratom zařadit na seznam návykových látek. Lepší by však podle něj bylo přijetí legislativních pravidel, která pro regulaci kratomu a dalších návykových látek rostlinného původu připravuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karolína Minárová

Štítky ČR, správa, drogy, Praha, kratom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 10 žádá odstranění automatu na kratom u metra Strašnická  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.