Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Koupání nabízejí i pražské rybníky, pozor ale na sinice

Při aktuálních vedrech se kromě klasických koupališť můžete zchladit i u rybníků, které vlastní hlavní město. Lidé by si ale měli dát pozor na kvalitu vody a hlavně sinice. Rozeznat je od řas jde jednoduchým testem, který může provést každý.

Rybníků, které jsou majetkem Prahy a pravují je Lesy hlavního města je skoro padesát. Mají ale různá určení, některé jsou právě k rekreaci, jiné jen k chovu ryb. Největším z nich je s devatenácti hektary Počernický rybník.

Při návštěvě mohou ale lidé někdy vidět známý zelený povlak, ne vždy to jsou ale nechvalně známé sinice, může se jednat o obyčejné řasy. Ty se objevují i na nedávno revitalizovaných vodních plochách. „Voda v rybnících je po odbahnění čistší a průhlednější. Během léta se tak dostávají sluneční paprsky více do hloubky a vodní rostliny včetně řas rostou daleko rychleji, než je stačí vodní živočichové, kteří jsou na ně potravně vázaní, zlikvidovat. Výskyt řas tedy nutně neznamená, že je voda znečištěná a nevhodná ke koupání,“ vysvětlila organizace Lesy hlavního města na svém webu.

Čistit rybníky se snaží jednak odstranění bahna a také nasazením organismů, které se živí právě sinicemi, řasami nebo fytoplanktonem.

Seznam všech pražských rybníků najdete zde.

„Bohužel se stává, že do rybníka někdo další vypustí třeba karase stříbrného, nepůvodní plevelný druh, který se živí zooplanktonem a velice rychle se dokáže v rybníce přemnožit a zničit celý vodní ekosystém,“ uvádí web.

Sinice jsou pro pražské rybníky každoročním problémem, zvlášť u těch, kde je malý přítok vody a zvýšené množství živin ve vodě.

„Nyní například řešíme jejich výskyt v rybníku Terezka u obory Hvězda nebo v Jinonickém rybníce, ale i jinde. Dlouhodobě zkoušíme na vodních plochách různé metody, jak předejít přemnožení sinic během léta. Bohužel zatím neexistuje jednoduchý a dostatečně efektivní způsob,“ píše se na webu.

Kam v Praze k vodě? Podívejte se na velký přehled koupališť

Lehnout si na trávu s knížkou v ruce a pak skočit do vody… Tropické teploty v Praze lákají ke koupání. Místní mají na výběr z mnoha koupališť, biotopů a rybníků, ale i venkovních bazénů v aquaparcích. Připravili jsme si pro vás velký přehled...

Před koupáním si ale návštěvníci mohou provést jednoduchý test a zjistit, co je zelená vrstva zač. Do průhledné nádoby naberou vodu a po půl hodině se na ni podívají. Pokud se zelené částice plavou u hladiny, jsou to sinice. Pokud je voda zakalená všude nebo u dna, jde o řasy.

Koupání je ale na neoficiální koupalištích na vlastní nebezpečí a hygienici v nich nekontrolují kvalitu vody.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Barbora Kultová

Štítky koupání, sinice, test, Praha, voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupání nabízejí i pražské rybníky, pozor ale na sinice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.