Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Pražští hygienici zkontrolovali přes dvacet vzorků zmrzliny, polovina neprošla

Pracovníci Hygienické stanice hlavního města během června kontrolovali prodejny zmrzliny a pro zákazníky nemají dobré zprávy. Polovina z odebraných vzorků nesplnila hygienické normy, byly v nich totiž enterobakterie. Prodejny teď musí zaplatit pokuty a pořádně si uklidit.

Hygienici se podívali do celkem sedmnácti provozoven, kamenných i stánků, a odebrali tam třiadvacet vzorků. Ve dvanácti z nich pak našli enterobakterie.

„V provozovnách, kde u odebraných vzorků laboratorním rozborem vyšly nadlimitní hodnoty počtu bakterií rodu Enterobacteriaceae, se tak jeví úroveň provozní hygieny jako nedostatečná. Zejména se jedná o nedostatečně prováděnou sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin,“ vysvětlili hygienici na webu. Bakterie salmonely a listerie nenašli.

Jedenácti prodejcům nařídila stanice sanitaci desinfekcí všech pracovních ploch, nádobí a ostatního náčiní určeného k výrobě zmrzliny. Pokutu dohromady za 25 tisíc korun dostalo deset provozoven, s jedním provozovatelem zahájili správní řízení.

Seznam všech kontrolovaných prodejen najdete zde.

Kromě složení proběhla i kontrola skladovacích a teplotních podmínek, ochrany před kontaminací, dodržování osobní hygieny zaměstnanců nebo značení surovin na výrobu.

Mezi největší hříšníky patří stánkaři, ti dostali sedm pokut a s jedním je vedeno správní řízení. Další tři pokuty musí zaplatit rychlá občerstvení.

Enterobakterie našli hygienici v devíti vzorcích vanilkové zmrzliny a po jednom u smetanové, čokoládovovanilkové a meruňkové.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Hygienická stanice hlavního města, kontrola, zmrzlina, pokuty, hygiena, bakterie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští hygienici zkontrolovali přes dvacet vzorků zmrzliny, polovina neprošla  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.