Pracovníci Hygienické stanice hlavního města během června kontrolovali prodejny zmrzliny a pro zákazníky nemají dobré zprávy. Polovina z odebraných vzorků nesplnila hygienické normy, byly v nich totiž enterobakterie. Prodejny teď musí zaplatit pokuty a pořádně si uklidit.
Hygienici se podívali do celkem sedmnácti provozoven, kamenných i stánků, a odebrali tam třiadvacet vzorků. Ve dvanácti z nich pak našli enterobakterie.
„V provozovnách, kde u odebraných vzorků laboratorním rozborem vyšly nadlimitní hodnoty počtu bakterií rodu Enterobacteriaceae, se tak jeví úroveň provozní hygieny jako nedostatečná. Zejména se jedná o nedostatečně prováděnou sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin,“ vysvětlili hygienici na webu. Bakterie salmonely a listerie nenašli.
Jedenácti prodejcům nařídila stanice sanitaci desinfekcí všech pracovních ploch, nádobí a ostatního náčiní určeného k výrobě zmrzliny. Pokutu dohromady za 25 tisíc korun dostalo deset provozoven, s jedním provozovatelem zahájili správní řízení.
Kromě složení proběhla i kontrola skladovacích a teplotních podmínek, ochrany před kontaminací, dodržování osobní hygieny zaměstnanců nebo značení surovin na výrobu.
Mezi největší hříšníky patří stánkaři, ti dostali sedm pokut a s jedním je vedeno správní řízení. Další tři pokuty musí zaplatit rychlá občerstvení.
Enterobakterie našli hygienici v devíti vzorcích vanilkové zmrzliny a po jednom u smetanové, čokoládovovanilkové a meruňkové.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.