Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Měsíc po tragické střelbě se částečně otevřela hlavní budova filozofické fakulty

, aktualizováno 21. ledna 2024, 18:16

Měsíc po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se dnes částečně a zatím jen na několik hodin pro studenty a vyučující otevřela hlavní budova na náměstí Jana Palacha v centru Prahy, kde student školy loni 21. prosince zastřelil 14 lidí a pak sám sebe. Součástí akce nazvané Pootevření fakulty, na kterou se předem registrovalo na 300 studentů, byly minipřednášky, výměna knih či hudební vystoupení.

„Uvědomujeme si, že otevíráme dnes jenom na část dne, jenom část vyvýšeného přízemí, ale je to pro nás obrovský krok k uzdravování," uvedla děkanka filozofické fakulty Eva Lehečková. Těší se, že po měsíci zase fakulta, která podle ní byla měsíc "domem ticha", zase aspoň na chvíli ožije. Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková poděkovala studentům, kteří se podíleli na organizaci nejen dnešní akce, vedení fakulty za otevřenost a vstřícnost a ostatním vysokým školám i veřejnosti za podporu.

Proděkanka fakulty Michaela Slussareff po skončení akce řekla, že dnešní den splnil očekávání a vzbudil mezi studenty zájem. „Pro spoustu lidí bylo důležité překročit práh té budovy," uvedla Slussareff. Na akci se podle mluvčí mluvčí fakulty Iny Palacké on-ine formulářem zaregistrovalo asi 300 studentů. „Účast však odhadujeme větší, protože registrace byla dobrovolná," řekla Palacká.

Výuka v letním semestru má i v hlavní budově FF UK kromě čtvrtého patra, které je nejvíce poničené, začít 19. února. Výuka ze čtvrtého patra se zatím přesune do jiných budov. Při policejním zásahu na fakultě bylo zničeno bezmála 140 dveří, které jsou nefunkční a bude je třeba opravit, což si vyžádá několik milionů korun.

Budovu Filozofické fakulty čekají opravy za miliony. V únoru tam už budou vyučovat

Hlavní budova Filozofické fakulty, kde 21. prosince útočník zastřelil 14 lidí, musí projít opravami za několik milionů korun. Tuto částku si vyžádájí jen samotné opravy nebo výměny dveří. I přes to začnou některá patra využívat pro výuku v letním...

Část hlavní budovy fakulty byla dnes otevřená od 11:30 do 16:00, fotoreportéři ani novináři v tuto dobu neměli dovoleno do budovy vstupovat. Proděkan FF UK Martin Pehal novinářům řekl, že všechny dnešní akce jsou zaměřeny na pietní připomenutí událostí z 21. prosince, které si vyžádaly 14 obětí z řad studentů a pedagogů a 25 zraněných. Částečné otevření fakulty podle něj vychází z doporučení psychologů, podle nichž návrat na místo střelby je důležitou součástí uzdravování.

Připravený je i program pro veřejnost na náměstí Jana Palacha a ve foyer sousední Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Ve zpřístupněném přízemí budovy studenti zorganizovali workshop, kterého se může zúčastnit každý zájemce. Spočívá ve vyndávání vosku z tisíců svíček, které lidé po loňské tragédii zanechali na pietních místech před budovou FF UK a u rektorátu Univerzity Karlovy na Ovocném trhu. Parafín poté studenti odnášejí k pietnímu ohni před Rudolfinem.

Nadační fond Univerzity Karlovy začal posílat finanční podporu raněným při střelbě na fakultě

Nadační fond Univerzity Karlovy, který vyhlásil po tragédii na Filozofické fakultě sbírku na podporu raněných a rodin obětí, začal posílat peníze raněným. Od prvního lednového týdne poskytuje první část finanční pomoci pozůstalým. Peníze posílá...

Podle jednoho z organizátorů akce z řad studentů UMPRUM Rudolfa Minky chtěla FF vytvořit ze svíček umělecké dílo, ale nebylo jasné, jaký finální tvar by měl vzniknout. Studenti proto zvolili cestu symbolického aktu, při kterém se dnes každý může do tvorby zapojit. „Vosk se zdál jako symbolický materiál, ze kterého jde udělat nějakou proměnu, a nakonec z toho vzniknou takové kaskády. Říkáme tomu vosková společná krajina," vysvětlil Minka.

Dodal, že z jeho pohledu jde o pokračování procesu truchlení a vyrovnávání se s traumatem, kdy v první fázi lidé zanechali na pietních místech svíčky a ve druhé se uskutečnil pietní pochod Prahou zakončený symbolickým obejmutím budovy FF. „Myslím, že ten třetí moment překonání traumatu je princip tvoření, protože to má nějaké terapeutické kvality," řekl. Dodal, že vzniklé dílo bude stejně jako pietní oheň na náměstí do konce ledna a následně jej UMPRUM uskladní pro případné využití při budoucích vzpomínkových akcích.

Stovky lidí se dnes sešly v centru Prahy na Ovocném trhu, aby si po dvou týdnech od tragické střelby na Filozofické fakultě připomněly její oběti. Od Karolina se přes Staroměstské náměstí lidé přesunuli k do Kaprovy ulice, kde se průvod rozdělil...

Na náměstí také vznikly provizorní mobilní místnosti. V jedné z nich mohou studenti a akademici fakulty získat podrobné informace o aktuálních opatřeních, která se týkají studia, fungování děkanátu nebo formách výuky. V další jsou připraveni odborníci na psychologickou pomoc.

Fakulta po tragické střelbě zrušila výuku do konce zimního semestru a v lednu se na pomoc lidem ze školy i na pomoc veřejnosti vyrovnat se s tragickou událostí začaly konat různé akce v rámci Měsíce pro fakultu. Součástí měsíční iniciativy je i udržování pietního ohně na náměstí, který má hořet celý leden. Měsíční iniciativu ukončí 30. ledna koncert ve Dvořákově síni Rudolfina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Filozofická fakulta, pieta, svíčky, střelba, Univerzita Karlova, budova, studento

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měsíc po tragické střelbě se částečně otevřela hlavní budova filozofické fakulty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.