Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nadační fond Univerzity Karlovy začal posílat finanční podporu raněným při střelbě na fakultě

Nadační fond Univerzity Karlovy, který vyhlásil po tragédii na Filozofické fakultě sbírku na podporu raněných a rodin obětí, začal posílat peníze raněným. Od prvního lednového týdne poskytuje první část finanční pomoci pozůstalým. Peníze posílá nadační fond, ve kterém se na začátku ledna sešlo více než 72 milionů korun, rodinám obětí a raněným, se kterými je univerzita v kontaktu.

„Tento proces je v běhu, a ještě bude pochopitelně realizován v nejbližších dnech. Pomoc tedy již odešla či odchází nejen pozůstalým, ale i zraněným, s nimiž je UK a NF UK v kontaktu. Správní rada NF UK reaguje velmi pohotově a první vlnu okamžité podpory obvykle vyplácí do 48 hodin od okamžiku, kdy se zasaženými osobami vstoupí do kontaktu," uvedla univerzita na svém webu. Velká část sbírky bude podle vyjádření univerzity rozdělena v druhé vlně pomoci, která by se měla zakládat na potřebách jednotlivých osob.

Vedení univerzity zdůraznilo, že stále vyzývá rodiny zraněných a pozůstalé, aby se spojili s vedením univerzity i fakulty. Nadále pokračuje i výdej osobních věcí z hlavní budovy fakulty na náměstí Jana Palacha, kde se tragédie stala. Lidé si pro své věci mohou chodit do UK POINTu v Celetné ulici každé úterý od osmi ráno do šesti večer a každý čtvrtek od jedenácti dopoledne do čtyř odpoledne a to až do konce února. Podle vyjádření univerzity se již podařilo vydat 90 procent věcí.

Mezi zraněnými z útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy je i studentka Eliška, kterou střelec zasáhl celkem sedmkrát. Trefil ji do hrudníku, beder a několikrát do nohy. V rámci sbírky, kterou na její rekonvalescenci založili, už se...

Vedení univerzity se v posledních týdnech zabývalo upřesňováním bezpečnostní strategie univerzity i konkrétními opatřeními, která budou reagovat na tragickou střelbu. Strategie se zaměří na zvýšení schopnosti správné reakce v krizových situacích, zavedení efektivního systému varování nebo na možné úpravy budov tak, aby se zvýšila jejich bezpečnost.

Univerzita se snaží i o rychlou obnovu akademického života na fakultě, stejně tak o obnovu výuky v její hlavní budově na Palachově náměstí. Pro vyučující připravila metodický materiál Návrat do školy společně s doporučeními, jak komunikovat se studenty po neštěstí.

Zhruba 950 učitelů se také zúčastnilo on-line seminářů, které jim měly pomoci s využíváním metodiky. Na seminářích se podíleli i zástupci ministerstva vnitra a složek integrovaného záchranného systému. Univerzita poskytuje studentům i učitelům psychologickou podporu, doposud ji využilo více než dva tisíce lidí lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky školy, kriminalita, vysoké, školy, střelba, UK, penízem zranění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadační fond Univerzity Karlovy začal posílat finanční podporu raněným při střelbě na fakultě  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.