Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Elišku zasáhl střelec na fakultě sedmkrát. Lidé pro ni ve sbírce vybrali už přes dva miliony

, aktualizováno 17. ledna 2024, 14:59

Mezi zraněnými z útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy je i studentka Eliška, kterou střelec zasáhl celkem sedmkrát. Trefil ji do hrudníku, beder a několikrát do nohy. V rámci sbírky, kterou na její rekonvalescenci založili, už se vybralo přes 2,2 milionu korun.

Eliška K. z Českého Brodu byla ve čtvrtek 21. prosince v budově Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha, když střelec ve čtvrtém patře zaútočil. Studentka fakulty jeho řádění přežila, utrpěla ale sedm střelných ran. 

„Má zasažený hrudník včetně pravé plíce, bederní oblast a závažné poranění dolní končetiny v místě kyčle, stehenní kosti a kolene,“ píše se na webu sbírky na platformě Donio. 

Podle zakladatelky sbírky Radky Hanušové bude Eliška potřebovat půjčit motodlahu, na které bude doma několikrát denně cvičit. „Dále ji čeká dlouhodobé dojíždění na kontroly a fyzioterapii. Střelba poškodila Elišku nejen na těle, ale také na duši. Poskytnutí psychologické péče bude stejně důležité, jako léčba tělesných poranění,“ popsala Hanušová na webu. 

Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia dnes informoval, že během pátrání po střelci z Filozofické fakulty i při zásahu proti němu, policisté postupovali správně. Na tiskové konferenci to oznámil ředitel úřadu Michal Tikovský. Do budoucna ale...

Peníze využije také na domácí ošetřovatelskou péči a pokrytí nákladů domácnosti. Peníze přislíbil i Nadační fond Univerzity Karlovy. „Rodina podle svých slov prozatím konkrétní informace ohledně částky, kterou z fondu obdrží, nemá, jelikož NF UK v tuto chvíli řeší primárně rodiny pozůstalých," zmínila Hanušová.

Sbírku Hanušová založila v pondělí 15. ledna, k dnešní třetí hodině odpoledne už skoro čtyři tísíce dárců poslalo skoro 2 257 452 korun. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Donio

Štítky sbírka, zranění, střelba, studentka, Filozofická fakulta

Elišku zasáhl střelec na fakultě sedmkrát. Lidé pro ni ve sbírce vybrali už přes dva miliony  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.