Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Policie při zásahu proti střelci v Praze nepochybila, zjistila kontrola. Doporučila ale lepší krizovou komunikaci

, aktualizováno 9. ledna 2024, 15:30

Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia dnes informoval, že během pátrání po střelci z Filozofické fakulty i při zásahu proti němu, policisté postupovali správně. Na tiskové konferenci to oznámil ředitel úřadu Michal Tikovský. Do budoucna ale doporučil vhodnější krizovou komunikaci, vedení fakulty totiž o pátrání nebylo výslovně informováno.

Jak popsal ředitel Úřadu vnitřní kontroly Policejního prezidia Michal Tikovský, pražští policisté dostali informaci o tom, že se hledá osoba se sebevražednými úmysly a že se u ní doma našel mrtvý člověk, v jedenáct minut po jedné hodině 21. prosince. To, že se jednalo o otce střelce, zjistili až po smrti útočníka.

V Praze po mladém muži pak bylo vyhlášeno pátrání, vědělo se, že je studentem Filozofické fakulty a také to, že ve čtvrtek jezdí z domova ve středočeské Hostouni do školy. Ze strany příbuzných ale podle Tikovského nebyla specifikována konkrétní budova.

Dvě tříčlenné hlídky pak vyslali na kontrolu budovy na náměstí Jana Palacha, kde se policisté zeptali pracovníka ostrahy, zda ho nezná. Poté je odkázali na studijní oddělení, kde jim řekli, že přednášku má v budově v Celetné. Školu zároveň hlídka informovala, že se mladík chce zabít a může mít zbraň.

Budovu Filozofické fakulty čekají opravy za miliony. V únoru tam už budou vyučovat

Hlavní budova Filozofické fakulty, kde 21. prosince útočník zastřelil 14 lidí, musí projít opravami za několik milionů korun. Tuto částku si vyžádájí jen samotné opravy nebo výměny dveří. I přes to začnou některá patra využívat pro výuku v letním...

Nebyly indicie k tomu, že by mířil do budovy na náměstí Jana Palacha"

O půl druhé pak v jeho domě objevili výbušný nástražný systém. Snažili se ho vypátrat pomocí mobilního signálu, ten si ale zapnul až v 13:48, kdy byl aktivní v ulici Pařížská. „Ve vztahu k tomuto nebezpečí byly zvoleny adekvátní prostředky. Postup nebyl laxní ani nedbalý, nebyly indicie k tomu, že by mířil do budovy na náměstí Jana Palacha,“ řekl Tikovský.

Střelbu v budově na náměstí Jana Palacha oznámili dvě minuty před třetí hodinou, první kriminalista tam vstoupit čtyři minuty poté. Panovalo tam podle Tikovského ticho, střelba slyšet nebyla. Ve čtvrtém patře pak policisté ucítili charakteristický pach, který zůstává po střelbě, a viděli průstřely. Dostali informaci, že se pachatel nachází v pátém patře na střeše. 

Z ulice ze vzdálenosti sta metrů se ho pokusili zneškodnit, neúspěšně. Policisté ho měli na mušce také z okna protějšího hotelu. Když chtěli vystřelit, zbraň odhodil a dal ruce nahoru, vypadalo to, že se vzdává. Pak ale sáhl po další zbrani a v 15:19 si prostřelil hlavu.„Zásah proti aktivnímu střelci byl profesionální, správný a nevymykal se zásadám," konstatoval Tikovský.

VIDEO: Je na střeše! Policisté zveřejnili záznam zásahu proti střelci na pražské univerzitě

Policie dnes na tiskové konferenci informovala o svém postupu proti střelci v budově Filosofické fakulty na Náměstí Jana Palacha. K tomu byl zveřejněn i záznam z kamer na tělech zasahujících policistů. Je vidět vstup i prohledávání budovy,...

Zlepšit se musí krizová komunikace

„I přesto lze do budoucna v podobných situacích doporučit vhodnější krizovou komunikaci s dotčenými orgány, v tomto případě s vedením fakulty. O skutečnosti, že je po střelci pátráno, nebylo výslovně informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci fakulty, s nimiž policisté hovořili," upozornil Tikovský. Dodal, že vydání zbrojního průkazu střelci bylo v souladu s předpisy.

Vojtěch Motyka, náměstek ředitele krajského ředitelství pro službu kriminální policie a vyšetřování, dále informoval, že zbraně si střelec pořídil legálně minulý rok, kde na ně vzal peníze, zatím policisté neví. Pracují s verzí, že si vzal půjčku. 

Střelec po sobě také nechal dva dopisy, jeden doma, druhý na Filozofické fakultě. Motiv konání policie stále prověřuje, vztahový motiv k vraždám v Klánovicích ale vyloučila. Celkem na Filozofické fakultě zavraždil čtrnáct lidí a dalších 25 zranil. V nemocnici zůstává osm z nich. 

Do dnešního dne policie řešila 165 skutků v souvislosti se střelbou. Podle náměstka policejního prezidenta Tomáše Kubíka Kubíka je 34 případů z nich schvalování trestného činu, 29 nebezpečné vyhrožování, dál pak násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a šíření poplašné zprávy. Pět z prověřovaných jsou cizinci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky policie, střelba, Filozofická fakulta, kontrola, postup, Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia

Policie při zásahu proti střelci v Praze nepochybila, zjistila kontrola. Doporučila ale lepší krizovou komunikaci  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.