Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: V centru Prahy uctili památku obětí střelby, stovky lidí symbolicky objaly budovu fakulty

, aktualizováno 4. ledna 2024, 17:14

Stovky lidí se dnes sešly v centru Prahy na Ovocném trhu, aby si po dvou týdnech od tragické střelby na Filozofické fakultě připomněly její oběti. Od Karolina se přes Staroměstské náměstí lidé přesunuli k do Kaprovy ulice, kde se průvod rozdělil a symbolicky ze dvou stran objal budovu Filozofické fakulty.

Lidé se u pietního místa před Karolinem začali scházet po jedné hodině odpoledne. Ve třičtvrtě na tři z okna Stavovského divadla promluvila rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková a po ní i děkanka Filozofické fakulty Eva Lehečková.

„Naše akademická obec je raněná, ale není zlomená. A naše kroky dnes ulicemi Prahy směrem k Filozofické fakultě budou symbolizovat i naši cestu k uzdravení," řekla Králíčková

„Prosincová událost nám o našem univerzitním světě dala několik podstatných a troufnu si říct kladných lekcí. Univerzita Karlova je jedním univerzitním společenstvím. Vedení univerzity, krizový štáb a další fakulty jsou tu pro nás. V této mimořádné chvíli s námi hledají konkrétní cesty jak se můžeme vrátit ke svému akademickému životu a jak ho můžeme i co nejdříve obnovit i v hlavní budově," uvedla Lehečková

Po druhé hodině se pochod s Králíčkovou a Lehečkou v čele vydal směrem přes dům U Černé Matky Boží do Celetné ulice na Staroměstské náměstí do Kaprovy ulice.

Na rohu Kaprovy a Valentinské se čelo průvodu rozdělilo, účastníci pak z obou stran oblopili budovu a vytvořili lidský řetěz. Symbolicky tak fakultu objali.

Celou akci zorganizovali zástupci studentských spolků Univerzity Karlovy, nazvali ji Přenesení světla, kdy byl oheň ze svíček u Karolina symbolicky přemístěn na náměstí Jana Palacha. Lucernu s tímto plamenem nesli v čele pochodu, pak z něj zapálili oheň na náměstí před Rudolfinem. Ten by tam měl hořet během celého ledna. Pietní místo na Ovocném trhu zítra rozeberou, ze svíček vytvoří umělecké dílo.

Ve tři hodiny se pak na 14 minut rozezněly zvony kostelů, na připomínku čtrnácti obětí z 21. prosince.

Akce byla součástí Měsíce pro fakultu, v rámci kterého právě na náměstí Jana Palacha vnikne místo pro postupnou obnovu fakultního společenství a prostor pro vyjádření úcty.

„Násilný čin, který se na naší fakultě odehrál, nás nesmírně hluboce ranil na úrovni individuální i kolektivní. Vzájemná podpora, empatie a láska se nám ukázaly jako nejsilnější prostředek k vyrovnání se s ním. Nenávist nemá mezi námi místo a nedovolíme, aby nás připravila o druhý domov,“ uvedli organizátoři.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, pieta, pochod, oheň, Měsíc pro fakultu

VIDEO: V centru Prahy uctili památku obětí střelby, stovky lidí symbolicky objaly budovu fakulty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.