Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Budovu Filozofické fakulty čekají opravy za miliony. V únoru tam už budou vyučovat

Hlavní budova Filozofické fakulty, kde 21. prosince útočník zastřelil 14 lidí, musí projít opravami za několik milionů korun. Tuto částku si vyžádájí jen samotné opravy nebo výměny dveří. I přes to začnou některá patra využívat pro výuku v letním semestru, který začíná 19. února.

Hlavní budouva bude zavřená minimálně do konce ledna a to z technických důvodů a kvůli stavu budovy. „Jednou z priorit je nutnost budovu opravit. Jde o starší budovu s památkovou hodnotou a proto opravy vyžadují mnohdy speciální péči a režim veřejných zakázek,“ vysvětlila na čtvrteční tiskové konferenci děkanka Filozofické fakulty Eva Lehečková.

Uvedla, že při policejním zásahu došlo ke zničení víc než 130 dveří, které je potřeba opravit nebo i vyměnit. To vyjde na několik milionů, další škody ještě vyčíslené nejsou.

Vedení zatím zmapovalo škody, byl spuštěn proces přípravy zadávání oprav a to naváže proces na otevření budovy. Přesný harmonogram zatím ale nemají.

Stovky lidí se dnes sešly v centru Prahy na Ovocném trhu, aby si po dvou týdnech od tragické střelby na Filozofické fakultě připomněly její oběti. Od Karolina se přes Staroměstské náměstí lidé přesunuli k do Kaprovy ulice, kde se průvod rozdělil a...

Fakulta zvažuje nabídky na prostory od jiných institucí

Přímo v budově zatím v omezeném režimu funguje například správa budovy nebo ekonomická a osobní agenda, která řeší výplaty. Pedagogům také vydávají jejich věci nutné pro práci.

Počítají s tím, že v budově obnoví i prezenční výuku. „Filozofická fakulta nedisponuje ve svých jiných prostorách dostatečným zázemím, abychom všechny činnosti z hlavní budovy přesunuli do jiných budov,“ podotkla Lehečková. Zvažují proto nabídky jiných fakult i partnerských institucí a vysokých škol. 

Zkouškové období začne 15. ledna, bude probíhat do 18. února a to ve stejných termínech, jako byly naplánovány podle harmonogramu akademického roku. 

Nejvíc případů schvalování střelby na univerzitě vyšetřuje policie v Praze

Kriminalisté se zabývají už skoro devadesáti případy schvalování útoku na Filosofické fakultě či vyhrožováním, že čin někdo napodobí. Přes třetinu z nich řeší v hlavním městě, v naprosté většině jsou to výstupy na sociálních sítích. Tři autory už...

Čtvrté patro zpřístupní až na podzim

Letní semestr začne 19. února a s výukou počítají i v budově na náměstě Jana Palacha, v prostorách, které projdou opravami. Výjimkou je čvrté patro, které střelba zasáhla nejvíc. To bude pravděpodobně uzavřeno celý letní semestr a zprovozněno až v říjnu. 

Vyučujícím škola nabídne pedagogicko-psychologické instruktáže, kde jim spolu s odborníky připravila vodítka pro různé krizové situace, které mohou při setkání se studenty nastat. 

Zkouškové období je dobrovolné, podle Lehečkové to ale neznamená, že by studentům zkoušky odpustili. Předepsaný studijní plán musí splnit, mohou si ho ale rozvolnit nebo zvolit individuální plán.

V den útoku byly na fakultě stovky lidí

Fakulta byla v den útoku v běžném provozu, probíhala výuka, byla tam standartní počet lidí, tedy vyšší stovky. Přítomno bylo i vedení fakulty. „Díky tomu jsme mohli na vzniklou situaci reagovat v součinnosti s vedením univerzity a ustaveným krizovým štábem,“ uvedla Lehečková.

Ten podle jeho šéfa Otomara Slámy zasedal do dvou hodin od události, před pátou hodinou. Tvořilo ho v širší podobě 27 osob, poté devět. Zjišťoval například skutečný stav situace a předcházel dezinformacím, zajišťoval interní a externí komunikaci, koordinoval psychosociální pomoc a propojil se s dalšími odborníky.

Později také organizoval výdej věcí, které v budově po útoku lidé nechali. Na příklad bundy, kabelky, batohy, peněženky, klíče od bytu i vánoční dárky. Budovu od policie převzali 22.prosince, o sběr věcí se postaral Český červený kříž a přenesl je do prostor, které nabídla Právnická fakulta. 

Lidé si pro ně přicházeli hned druhý den. Jak Sláma zmínil, v současné době je vydáno asi 85 procent věcí.

Univerzita Karlova připravuje seznam možných bezpečnostních opatření, zvažuje vstup na kartu

Univerzita Karlova připravuje pro děkany jednotlivých fakult dokument s možnými bezpečnostními opatřeními, které by mohli zavést v budovách fakult. Dostanou tak seznam, kde budou vyjmenovaná opatření specifikovaná pro jednotlivé fakulty i jejich...

Škola kontaktovala odborníky ze zahraničí

Krizový štáb se zabýval i bezpečností. „Okamžitě jsme se propojili s odborníky z České republiky i ze zahraničí, s institucemi, které prošly podobnou tragickou událostí, které čelíme my, a sbírali jsme od nich zkušenosti a podněty, jak se se situací vyrovnávaly. Jak v oblasti bezpečnosti, tak následných kroků,“ sdělil Sláma

Rektorka Milena Zajíčková po středečním jednání s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) oznámila, že vznikne pracovní skupina, která by se do budoucna měla věnovat větší péči v oblasti prevence, ochrany měkkých cílů na veřejných i soukromých vysokých školách. Složena bude jak z policistů, tak z odborníků ministerstva vnitra. 

Dodala, že na účtu Nadačního fondu Univerzity Karlovy je v současné době 73 milionů korun, směřovat peníze budou potřebným v několika fázích. Teď je to pomoc akutní, počítají i s následnou.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Filozofická fakulta, Univerzita Karlova, střelba, studenti, výuka, semestr, opravy, zkouškové

Budovu Filozofické fakulty čekají opravy za miliony. V únoru tam už budou vyučovat  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.