Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Pražská zoo přivítala nového gorilího samce Kisumu

V zoo v Troji mají od sobotního rána nový přírůstek. Z rakouské zahrady Schmiding přivezli gorilího samce Kisumu, který se má stát novým vůdcem rodinné skupiny. Už je v novém pavilonu a za týden se němu připojí samice Duni, dcera slavné Moji.

Kisumu cestoval v přepravním boxu v klimatizované dodávce pět hodin. Narodil se 27. května 1997 v zoo v Mnichově, o sedm let ho přestěhovali právě do Rakouska. V Praze už se zabydlel v novém pavilonu a později by se měl stát vůdčím samcem. „V následujících dnech a týdnech bude Kisumu ještě oddělen od pražských samic a Ajabua. Za týden se však k němu připojí samice Duni, dcera naší slavné Moji,“ informovala zoo na svém webu.

Duni budou muset do metropole přesunout až ze Španělska. Město Cabárcen, kde žije, je vzdušnou čarou vzdáleno 1580 kilometrů. Podle ředitele zoo Miroslava Bobka by až třicet hodin dlouhá cesta autem byla pro gorilu příliš stresující. K tomu by s ní nemohla být její chovatelka.

„Ani komerční letecká přeprava z Cabárcena bohužel nepřipadá v úvahu. Trvala by také asi třicet hodin, Duni by navíc absolvovala překládky na letištích a chovatelka by se k ní vůbec nemohla přiblížit,“ napsal Bobek na svém Facebooku. Ani pronájem soukromého letadla nepřichází v úvahu, nejnižší nabídka čítala přes šest set tisíc korun.

Duni nakonec přece jen poletí letadlem a to dokonce vojenským. „Díky vstřícnosti Vzdušných sil AČR a Ministerstva obrany ČR bude možné využít toho, že jeden ze strojů CASA poletí ze cvičení NATO ve Španělsku. A při té příležitosti se zastaví i pro Duni,“ radoval se Bobek na Facebooku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Praha, Khalil Baalbaki, Petr Hamerník

Štítky zoo, gorila, Kisumu, pavilon, Duni, ZOO Praha, Miroslav Bobek, Troja, zahrada, Facebook, Mnichov, NATO, Španělsko, CASA, Ministerstvo obrany České republiky, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pražská zoo přivítala nového gorilího samce Kisumu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.