Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Uprchlíci z Ukrajiny mohou s úřady komunikovat on-line. Weby jsou v ukrajinštině

Uprchlíci z Ukrajiny mohou nyní svoje záležitosti na českých úřadech vyřizovat on-line. Nutné je zřídit si datovou schránku a identitu občana. Podmínkou pro jejich založení je udělená dočasná ochrana, pas nebo jiný doklad vydaný Ukrajinou obsahující fotografii a české telefonní číslo s předvolbou +420.

„Lidé, kteří k nám utekli před válkou, mají určitě důležitější věci na práci než hodiny stát u přepážek na úřadě"

Webové stránky chciidentitu.cz a chcidatovku.cz jsou nyní i v ukrajinštině a ruštině, navolit je možné i angličtinu.  V tiskové zprávě o tom ve středu informovala mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

„Lidé, kteří k nám utekli před válkou, mají určitě důležitější věci na práci než hodiny stát u přepážek na úřadě. Proto chceme těm, kteří mají zájem, nabídnout možnost komunikovat s úřady elektronicky," uvedl náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík. Využívání elektronické komunikace bude podle resortu prospěšné i pro stát, protože bude znamenat méně papírování i menší tlak na obsluhu úředních přepážek.

Informace o tom, kde a jak si datovou schránku a elektronickou identitu zřídit a v čem to usnadní úřední komunikaci, najdou nyní uprchlíci i v letácích na krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině po celé republice i na úřadech práce.

V Česku pracuje už přes 12 tisíc uprchlíků

S identitou občana je možné on-line využívat různé portály veřejné správy, například portál občana, portály úřadu práce, obce či kraje, očkovací portál občana nebo například služby elektronického receptu. K jejímu získání stačí vyplnit registrační formulář a navštívit jakoukoli pobočku Czech Point.

Ukrajinců prchajících před ruskou invazí je v Česku podle odhadů přes 300 tisíc. Nejvíc jich je dlouhodobě v Praze. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý řekl, že za březen začalo v Česku pracovat 12,6 tisíc lidí uprchlých z Ukrajiny a 10 tisíc uprchlíků se zaregistrovalo na úřadech práce, což je dokladem, že jsou v hledání zaměstnání aktivní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Ukrajina, Rusko, úřady, internet, boje, Datová schránka, Úřad práce České republiky, Česko, uprchlík, Ministerstvo vnitra České republiky, Lukáš Kolářík, Marian Jurečka, KDU-ČSL, Czech POINT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíci z Ukrajiny mohou s úřady komunikovat on-line. Weby jsou v ukrajinštině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.