Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Stovka lidí v charitě získala oběd zdarma díky happeningu Oběd v nouzi

V jídelnách v Česku často zbývají pokrmy, které by mohly ještě posloužit znevýhodněným lidem, jenže se často vyhodí. Takové darování hotových pokrmů z jídelen a cateringů u nás zatím není běžné. Tuto situaci chce změnit iniciativa Zachraň jídlo a na problematiku tak upozornila happeningem, který se uskutečnil ve čtvrtek 2. září odpoledne a nesl název Oběd v nouzi.

Akce má upozornit na současnou špatnou situaci

Dobrovolníci z firmy Logio totiž převezli zbylé nevydané pokrmy z jídelen v takzvaných Rekrabičkách a termoboxech do předem domluvených charit. Do této akce se zapojily dvě jídelny společnosti Compass Group, dvě bistra společnosti Perfect Canteen a jeden další provozovatel gastronomických služeb. Jídlo následně putovalo do organizací Naděje, Jako doma, Armáda spásy, do Azylového domu sv. Terezie a Farní charity.

Podle ředitelky Zachraň jídlo Anny Strejcové se jedná o jednorázovou akci, která má za cíl upozornit na současnou špatnou situaci. „Ve velkých gastronomických provozech zbývají obědy, které se nevydaly. Schválně se zaměřujeme na provozy, které vaří obědy ve velkých objemech, ne na běžné restaurace. Vidíme potenciál zužitkovat zbylé jídlo, do kterého už se vložilo maximum energie. Chceme spojit ekologickou myšlenku neplýtvání a dát jí sociální přesah,“ uvedla Strejcová.

V Česku chybí systémová pomoc od státu, říká ředitelka iniciativy zabývající se plýtváním jídlem Anna Strejcová

Anna Strejcová je ředitelkou iniciativy Zachraň jídlo, která funguje již od roku 2013 a zabývá se plýtváním jídlem. Projekt prošel za dobu své existence velkým vývojem. Sama Strejcová jako absolventka žurnalistiky a mediálních studií se dříve v...

Petr Brož, který se v Compass Group věnuje otázkám zdraví a bezpečnosti, souhlasí tím, že je předcházení vzniku potravinového odpadu prioritou. „Děláme vše pro to, aby těchto odpadů vzniklo co nejméně. Rozsah nabídky, požadavky klientů a náš cíl vždy uspokojit požadavky hostů přesto vytvářejí předpoklad pro vznik určitého množství pokrmů, které se neprodají. Možnost darovat tyto pokrmy nám přijde logická a správná a věříme, že žádné jídlo by nemělo skončit v odpadkovém koši,” říká Brož.

Není možné denně odhadnout počty hotových jídel

V Perfect Canteen denně pečlivě plánují množství porcí, které musejí uvařit, jenže podle Filipa Sajlera není možné odhadnout přesné počty hotových jídel. „Nejlepší způsob, jak nevyhazovat jídlo, je nevytvářet přebytky. To máme u nás vždy na paměti, a proto máme v rámci našeho konceptu i oblíbenou a la carte nabídku. Pokud však jídlo přece jen zbyde nebo je někde jídlo potřeba, tak máme radost, když můžeme naším jídlem pomáhat,“ říká Sajler.

Iniciativa Zachraň jídlo chce v podzimních měsících otestovat modelové příklady redistribuce teplých i chlazených jídel v praxi. Cílem pak bude vyzkoušet, jak by takový systém redistribuce zbylých pokrmů mohl fungovat v běžném provozu gastronomických podniků i charit, a vytvořit model, který lze replikovat kdekoliv v republice.

Podle projektové manažerky Zachraň jídlo Denisy Rybářové tak hledají cesty, aby darování hotových pokrmů bylo co nejjednodušší. „Pokusíme se prošlapat cestičku všem, kteří mají chuť darovat, ale zatím se obávají sankcí nebo jim to připadá příliš složité,“ popisuje Rybářová.

Pomoci má také sbírka

Na vyzkoušení této redistribuce bude třeba zajistit auta na převoz potravin, termoboxy, gastronádoby, krabičky na pokrmy, peníze na pohonné hmoty i konzultace s odborníky a mikrobiologické zkoušky, které zjistí, zda je jídlo v pořádku. Na tento pilotní projekt je otevřena sbírka, v rámci které je možné přispět jakoukoliv částkou. „Sbírka končí 1. října,“ doplňuje Strejcová.

Odstraňování plýtvání má jako součást své mise právě společnost Logio, která se na vymýšlení optimální logistiky převozu podílí. Společnost pomáhá zohlednit všechny parametry a časová okna při plánování transportu potravin. 

Překvapivým zjištěním je, že je tento distribuční problém relativně komplikovaný a na včasný rozvoz teplých pokrmů vyžaduje více vozidel, přestože situace se zdá na první pohled jednoduchá. Důležité jsou časové možnosti jednotlivých výdejen. I malá změna v jejich flexibilitě výrazně ovlivňuje výsledné řešení. Zaměříme se také na modelování převozu zchlazených pokrmů,” říká ředitel společnosti Logio Martin Plajner.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky jídlo, Zachraň jídlo, charita, oběd, plýtvání, pokrm, jídelna, Logio, Česko, Petr Brož, Armáda spásy, Jako doma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovka lidí v charitě získala oběd zdarma díky happeningu Oběd v nouzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.